Důvěra v ekonomiku EU i eurozóny v srpnu citelně klesla

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Důvěra v ekonomiku Evropské unie i eurozóny v srpnu citelně poklesla. Index ekonomické nálady (ESI) propadl v případě EU o pět bodů na 97,3 bodu a u unijních států platících eurem o 4,7 bodu na 98,3 bodu. Informovala o tom Evropská komise.

Propad je větší, než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters. Ti pro eurozónu předpokládali menší pokles důvěry na 100,5 bodu. Data tak potvrzují výhled na další zpomalení ekonomického růstu ve druhé polovině letošního roku.

Howard Archer z IHS Global Insight upozornil, že index v srpnu v eurozóně propadl na nejnižší úroveň za 15 měsíců. „Je to šestý propad ekonomického sentimentu eurozóny po sobě a index je opět zpátky pod dlouhodobým průměrem,“ řekl Reuters.

Nejcitelnější ztrátu důvěry experti zaznamenali ve službách, maloobchodu a mezi spotřebiteli. Zlepšení hlásí pouze u jediného sektoru - u stavebnictví. „Je evidentní, že jak podniky, tak spotřebitelé se velmi obávají zpomalení domácí ekonomické aktivity, zdůrazněného zmatky na finančních trzích, pokračujícími vážnými obavami ohledně dluhové situace eurozóny a zvýšeným strachem ze zdraví globální ekonomiky,“ doplnil Archer.

Do ESI není zahrnut sektor finančních služeb. U něj, jak podotkla komise, odborníci zaregistrovali silný propad v srpnu o 8,1 bodu v případě EU a o 9,6 bodu v eurozóně. Mezi členskými státy unie klesla důvěra v ekonomiku nejvíce v Německu o 5,7 bodu. Německo je ovšem zároveň jedinou zemí, v níž je index stále ještě nad dlouhodobým průměrem.