Důvěra v ekonomiku eurozóny je nejníže za poslední rok, analytiky straší Čína

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny v lednu klesla na nejnižší úroveň za poslední rok. Důvodem jsou obavy ze zpomalování hospodářského růstu v Číně a z jeho dopadů na světovou ekonomiku. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Sentix.

Index důvěry se v lednu snížil na 9,6 bodu z prosincových 15,7 bodu. Ekonomové přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s mírnějším poklesem indexu, a to na 12,2 bodu.

„Jsou tu temná mračna přicházející z východu. Existují oprávněné obavy, že Čína nezažívá pouze zpomalení hospodářského růstu, ale možná skutečně tvrdé přistání,“ uvedla společnost Sentix ve své zprávě.

Čínské akciové trhy zažívají v novém roce prudký propad. Minulý týden ztratily čínské akcie asi deset procent hodnoty, dnes se propadly o dalších pět procent a dostaly se na nejnižší úroveň od loňského září.

Vývoj na čínských finančních trzích těžce zasáhl burzy po celém světě. Západoevropské akcie tak minulý týden vykázaly nejvýraznější týdenní ztrátu od srpna 2011, kdy vrcholila dluhová krize v eurozóně. Hlavní indexy amerických akcií zažily nejhorší první týden roku ve své historii.

Vladan Gallistl: Čína jako rozbuška finanční krize