Důvěra v německou ekonomiku se propadla, osmý měsíc po sobě

Továrna Opelu v Rüsselsheimu

Továrna Opelu v Rüsselsheimu Zdroj: Opel

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v srpnu výrazně snížila a zhoršila se už osmý měsíc za sebou. Její index se propadl na minimum od konce roku 2012, vyplývá z dnešních údajů mannheimského institutu ZEW. Zpráva znovu naznačuje, že největší evropská ekonomika, na jejímž výkonu závisí mimo jiné řada českých podniků, zažívá po silném počátku roku zřetelné zpomalení.

Index ekonomické důvěry ZEW, který vyjadřuje ekonomická očekávání pro nejbližší budoucnost, klesl na 8,6 bodu z červencové úrovně 27,1 bodu. Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávali pokles na zhruba 18 bodů a mnohem horší výsledek srazil kurz eura vůči dolaru o 0,3 procenta k těsné blízkosti devítiměsíčního minima 1,3333 dolaru.

Dál se propadl ukazatel vnímání současné ekonomické situace, jehož hodnota klesla na 44,3 bodu z červencových 61,8 bodu. Údaje jsou založeny na anketě mezi 222 analytiky a investory uskutečněné od 28. července do 11. srpna.

Podle ZEW ukazuje dnešní zpráva hlavně na vliv problémů v zahraničí, zejména ukrajinské krize. „Zhoršování ekonomické nálady pravděpodobně souvisí s geopolitickými zdroji napětí, které ovlivňují německou ekonomiku,“ uvedl ústav.

Znepokojivý signál

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,8 procenta, což bylo nejrychlejší tempo růstu za poslední tři roky a dvojnásobek ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím. Růst ale tehdy urychlilo neobvykle teplé počasí a ve druhém čtvrtletí se všeobecně čeká zhoršení. U údajů za druhý kvartál, které vyjdou ve čtvrtek, odhaduje většina analytiků podle ankety Reuters stagnaci, a někteří dokonce předpovídají první pokles od konce roku 2012.

Srpnové zhoršení ekonomické důvěry přitom naznačuje, že slabost by se mohla prodloužit i do letního čtvrtletí. „Dnešní údaje ZEW vysílají znepokojivý signál, že výkon ekonomiky z druhého čtvrtletí by se mohl náhle přeměnit z jednorázové slabosti v nežádoucí trend,“ řekl ekonom ING Carsten Brzeski. Vláda zatím v celém letošním roce čeká oživení růstu na 1,8 procenta. Loni německý HDP zpomalil růst na 0,4 procenta, což byl nejslabší výkon od globální finanční krize v roce 2009.