EU by neměla prohlubovat politickou spolupráci, řekl polský prezident

Andrzej Duda,

Andrzej Duda, Zdroj: ctk

Evropská unie by se měla vrátit ke kořenům, na kterých vznikla. Politická spolupráce by se neměla prohlubovat. Novinářům to dnes řekl polský prezident Andrzej Duda po schůzce se svým slovenským kolegou Andrejem Kiskou. Podle Dudy by zároveň NATO mělo prosazovat politiku otevřených dveří.

„Výsledky (britského referenda) hovoří o tom, že lidé chtějí Evropskou unii takovou, jakou byla na počátku. Tedy Evropskou unii, která pomáhá a poskytuje svobody, a ne unii, která překáží a přikazuje,“ uvedl Duda. Obyvatelé unie si podle Dudy také přejí, aby se EU vrátila ke svým kořenům, na nichž vznikla, a to ke svobodě cestování a k hospodářské svobodě. „Nechceme a nebudeme usilovat o prohlubování politické spolupráce nebo přikazovat ideologické sjednocení,“ řekl.

Polský prezident se také nepřímo vyslovil pro to, aby EU nespěchala s hledáním řešení po rozhodnutí britských voličů, kteří se vyslovili pro odchod své země z EU. „Osobně jsem přesvědčen, že zejména když se blíží křižovatka, nemusíme spěchat, nemusíme zvyšovat rychlost, můžeme se posadit na lavičku, dát si sendvič a zamyslet se nad tím, kterým směrem se budeme ubírat. Když odbočíme nesprávně a bude to dolů z kopce, pak se budeme vracet do kopce,“ uvedl Duda.

Kiska i Duda se shodli, že po anexi Krymu musí NATO reagovat na ohrožení občanů. Duda ohledně případného členství Ukrajiny v NATO řekl, že Severoatlantická aliance by měla prosazovat politiku otevřených dveří hlavně vůči zemí, jejichž poloha je strategická, a měla by být připravena podpořit země, vůči kterým byla porušena mezinárodní pravidla.¨