Hollande: Není důvod, aby Londýn zůstal centrem pro clearing eura

Panorama čtvrti City of London

Panorama čtvrti City of London Zdroj: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Není důvod, aby londýnské finanční centrum City zůstalo centrem pro zúčtování operací v eurech, takzvaný clearing, pokud Británie opustí jednotný trh Evropské unie. Na vypořádání těchto transakcí by se měla připravit další finanční centra v unii. Řekl to francouzský prezident François Hollande.

„Jakmile Británie opustí jednotný trh Evropské unie, pokud se tak rozhodne učinit, nebude mít eurozóna důvod, aby umožnila nečlenské zemi nadále provádět transakce v eurech,“ prohlásil Hollande po zasedání Evropské rady. Tyto transakce by podle něj měly přejít do dalších obchodních míst v Evropě a tato místa by se měla připravit na provádění těchto transakcí.

Hollande rovněž bagatelizoval dnešní varování francouzského kontrolního úřadu, že Francie možná v příštím roce překročí plánovaný schodek. Uvedl, že úřad je z podstaty skeptický k vládním cílům.

Clearing je bezhotovostní platební styk, který funguje mezi bankami. Každá banka má v clearingovém centru svůj účet, na který přicházejí platby od jiných bank a jsou z něj prováděny platby jiným bankám. Vyrovnání pohledávek a závazků se uskutečňuje vzájemným započítáváním všech pohledávek a závazků, které se dá vyřešit jedinou platební operací za stanovené období.