EurActiv: Regiony pro Jourovou Česko bez boje nedostane

Věra Jourová z hnutí ANO

Věra Jourová z hnutí ANO Zdroj: ctk

Získat agendu regionálního rozvoje v příští Evropské komisi pro současnou ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou nebude jednoduché. Ambice země, která má dlouhodobé problémy s čerpáním unijních prostředků, může narazit nejen u šéfa Komise Junckera, ale i v Evropském parlamentu. Vlivní europoslanci totiž signalizují, že by se Česko mohlo pořádně zapotit při podzimním grilování kvůli možnému střetu zájmů.

Budoucí česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) se netají přáním spravovat v nové Komisi portfolio pro regionální politiku. A je to logické. Pro současnou ministryni pro místní rozvoj je problematika evropských fondů každodenním chlebem a nutno poznamenat, že tomu tak bylo i před jejím příchodem do čela rezortu. Jourová se fondům věnovala už při práci pro rodné město Třebíč, pro které připravovala projekty, či později coby náměstkyně stejného ministerstva, jež nyní vede, a mezinárodní konzultantka.

Česká ministryně bude muset prokázat, že do Bruselu nejde proto, aby jako komisařka žehlila české průšvihy s čerpáním fondů EU, tvrdí německá europoslankyně Grässleová

K tomu, aby se její přání, v němž za ní stojí i česká vláda v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou, vyplnilo, nemusí vést snadná cesta. Po stejné agendě totiž pošilhává i současný evropský komisař pro regionální politiku Rakušan Johannes Hahn, který si o něj řekl mnohem dříve než Česká republika. I přesto, že jsou šance Jourové na vysněné místo nejisté, zdá se, že nejsou zcela ztracené.

Rakousko může být těžkým soupeřem

„Určitě to není předem prohraná bitva,“ řekl EurActivu nejmenovaný bruselský zdroj z blízkosti vyjednávání. Odvolal se při tom na existenci nepsaného pravidla, které říká, že „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“. Dá se totiž přeložit tak, že komisař, kterého jeho stát do unijní exekutivy nominuje i na další pětileté období, by už neměl spravovat stejné portfolio a měl by se přesunout do čela jiného generálního ředitelství.

Pokračování textu čtěte na serveru EurActiv.cz