Euro se vyšplhalo na půlroční maximum vůči dolaru, ten tíží i údajné vazby Trumpa na Rusko

euro, dolar

euro, dolar

Donald Trump
Peníze, euro, dolary
3
Fotogalerie

Euro se vůči dolaru vyšplhalo na nové šestiměsíční maximum v blízkosti 1,12 dolaru. Od začátku týdne si jednotná evropská měna připisuje více než dvě procenta a je tak na cestě k nejvýraznějšímu týdennímu nárůstu od loňského února.

Dolar se tento týden dostal pod tlak kvůli obavám ohledně politické situace ve Spojených státech. Americkou politickou scénu rozvířily další informace kolem údajných vazeb týmu prezidenta Donalda Trumpa na Rusko. Finanční trhy nyní ztrácejí důvěru v Trumpovu schopnost prosadit slibované investice do infrastruktury a snižování daní.

Vůči koši předních měn je americký dolar na cestě k nejprudšímu týdennímu poklesu od loňského dubna. Dolarový index, který měří výkon dolaru k šesti hlavním světovým měnám, se dnes dostal na nejnižší úroveň od 9. listopadu, tedy ode dne, kdy byly vyhlášeny výsledky prezidentských voleb v USA. Od začátku týdne index ztrácí zhruba dvě procenta.

Euro dnes posílilo až o 0,8 procenta na 1,1196 dolaru. K růstu jednotné evropské měny podle analytiků přispívají vyhlídky na zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky. "Teď, když jsou francouzské (prezidentské) volby za námi, politická rizika v Evropě klesla. Pozornost finančních trhů se vrací k měnové politice," uvedl jeden analytiků společnosti Commerzbank.