Euroskupina hodlá s Tsiprasem jednat až po výsledcích referenda

Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem

Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem Zdroj: ctk

Ministři financí eurozóny se shodli, že do řeckého referenda o podmínkách mezinárodních věřitelů se další jednání s Aténami konat nemohou. Po mimořádné telekonferenci euroskupiny to uvedl její šéf, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem. Řekové mají o podmínkách pomoci mezinárodních věřitelů rozhodovat v neděli. Řecký premiér Alexis Tsipras dnes své spoluobčany vyzval, aby v referendu řekli rozhodné "ne".

„Hlavní rozhodnutí bylo takové, že vzhledem k politické situaci, odmítnutí dřívějších návrhů, referendu, které se bude konat v neděli, a stanovisku řecké vlády, která radí volit „ne“, nevidíme v tuto chvíli žádný důvod k dalším jednáním,“ uvedl Dijsselblom ve videonahrávce.

Žádná další jednání o návrzích nebo finančních záležitostech se v příštích dnech neuskuteční ani na úrovni euroskupiny, ani mezi řeckými úřady a věřitelskými institucemi, uvedl také.

„Nyní prostě počkáme na výsledek nedělního referenda“ a zohledníme jej, podotkl Dijsselbloem.

„Velmi se za tuto situaci omlouvám, vzhledem k tomu, jak silné je odhodlání řeckého lidu být součástí Evropy a zůstat součástí eurozóny, v čemž je plně podporujeme,“ uvedl šéf euroskupiny.

Řecká vláda v úterý několik hodin před vypršením starého záchranného programu požádala eurozónu o nový program na dva roky a o zmírnění dluhu. Řecký ministr financí Janis Varufakis po telekonferenci podle agentury Reuters uvedl, že euroskupina má za to, že nejnovější řecké návrhy týkající se dohody o záchranném programu se ubírají „správným směrem“.

Dijsselbloem podotkl, že euroskupina nejnovější Tsiprasovy návrhy týkající se úpravy podmínek starší dohody pouze zaznamenala.