Fed se vzdaluje uvolněné měnové politice, dluhopisy bude skupovat rychleji

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Uvolněná měnová politika americké centrální banky (Fed) bude už brzy minulostí. Fed navýšil tempo nákupu dluhopisů na 15 miliard dolarů měsíčně, celkově by program nákupu mohl skončit v říjnu. Cílem je srazit dlouhodobé úrokové sazby a podpořit tak investice a tvorbu pracovních míst.

Fed zvažoval postupy pro stanovení hlavní úrokové sazby. Žádné rozhodnutí sice nepadlo, jednání však byla velmi podrobná. Podle agentury Reuters se ze zápisu zdá, že Fed je blízko tříúrovňové strategie pro řízení úrokových sazeb v budoucnosti.

Až 15 miliard měsíčně

Členové měnového výboru se podle zápisu všeobecně shodli, že program nákupu dluhopisů by měl skončit v říjnu. Tempo snižování se má nově zvýšit na 15 miliard dolarů (301,6 miliardy korun) měsíčně. V současnosti snižuje Fed nákupy dluhopisů o deset miliard dolarů měsíčně. Další alternativou by bylo snižování nákupu dluhopisů o pět miliard dolarů měsíčně až do prosince. Většina členů výboru je však nakloněna rychlejšímu snížení a druhý postup by neměl žádný podstatný makroekonomický význam.

„Účastníci se obecně shodli, že pokud příchozí informace budou nadále podporovat očekávání zlepšení podmínek na trhu práce a návratu inflace k dlouhodobému cíli, bylo by vhodné dokončit nákupy aktiv snižováním o 15 miliard dolarů,“ uvádí se v zápisu. Pokud se ekonomika bude vyvíjet tak, jak nyní Fed čeká, poslední snížení by se mělo uskutečnit na říjnovém zasedání.

Cíl: podpora investic a tvorba pracovních míst

Fed v červnu rozhodl, že opět omezí svoji silně podpůrnou měnovou politiku a snížil nákupy dluhopisů o dalších deset miliard na 35 miliard dolarů (708 miliard korun) měsíčně.

Fed kupuje dluhopisy ve snaze srazit dlouhodobé úrokové sazby, aby podpořil investice a tvorbu pracovních míst. Současně ale prudce zhoršil výhled letošního růstu americké ekonomiky, s ohledem na pokles na začátku roku, k němuž přispěla nebývale krutá zima.

Fed poprvé rozhodl o snižování nákupu dluhopisů na svém zasedání loni v prosinci z úrovně 85 miliard dolarů měsíčně. Analytici nyní čekají, že úrokové sazby by v USA mohly začít růst v polovině příštího roku.