Fico euroval nepodpoří, nebude to prý ani třeba

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenská opozice v parlamentu při prvním hlasování euroval nepodpoří, prohlásil včera šéf sociální demokracie Robert Fico. Slovenští poslanci budou o změnách v záchranném fondu eurozóny hlasovat v úterý.

Fico přitom vyjádřil přesvědčení, že ani nebude třeba, aby se Smer-SD pro euroval vyslovil. Projde prý i s hlasy zpupné Svobody a Solidarity (SaS). Tvrdí, že podle jeho informací se v současnosti hledá záminka, kterou by SaS změnu svého stanoviska mohla zdůvodnit. Připustil, že je možné, že Sulík hlasovat nebude, jen další poslanci liberální strany.

„Pokud ho neschválí, musí přijít druhé kolo hlasování. My bychom podpořili euroval jen tehdy, pokud by byly vyvozené politické konsekvence,“ prohlásil Fico a dal najevo, že má na mysli i předčasné volby.

Předák opozice si také postěžoval, že podle domácích i zahraničních diplomatů premiérka Iveta Radičová oklamala Slovensko, když tvrdila, že se Sulíkovou partaji vyjednává kompromis, a strana se k němu nestaví zcela negativně.

Včerejší jednání přitom žádný průlom nepřinesla. „Všichni včetně Merkelové jasně povídali, že kompromis neexistuje, a že buď SR schválí euroval se všemi důsledky nebo euroval jako takový pohřbí,“ dodal Fico.

Jeho stanovisko se přitom mění. Nejprve tvrdil, že rozšíření fondu nepodpoří, pokud na něj nekývne celá koalice. V neděli ovšem prohlásil, že euroval podpoří.