Fico: Snížení dodávek plynu do Evropy je politickým nástrojem

Robert Fico, Arsenioj Jaceňjuk a Klaus-Dieter Borchardt při spuštění reverzního toku plynu mna Ukrajinu

Robert Fico, Arsenioj Jaceňjuk a Klaus-Dieter Borchardt při spuštění reverzního toku plynu mna Ukrajinu Zdroj: ctk

Snížení dodávek zemního plynu z Ruska do Evropy je politickým nástrojem a nelze ho omlouvat technickými potížemi. Novinářům to řekl slovenský premiér Robert Fico. Slovensko dostává z Ruska méně plynu už dva týdny.

„Pokud někdo hovoří o technických překážkách, tak se dá tomu věřit jen stěží. Soudím, že jde o standardní využívání plynu jako politického nástroje,“ prohlásil Fico. Ten již v uplynulých týdnech kritizoval sankce, které na sebe vzájemně uvalily EU a Rusko kvůli konfliktu na Ukrajině. Obchodování s plynem se ale sankce netýkají.

Kromě Slovenska si v uplynulých dnech stěžovaly na pokles dodávek plynu z Ruska i další evropské země. Ruská plynárenská společnost Gazprom ale tvrdila, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu v souvislosti s naplňováním vlastních zásobníků Gazpromu.

Dva týdny s méně plynem

Slovenské plynárny SPP, které jsou největším prodejcem plynu na Slovensku, zaznamenaly první výpadky v dodávkách plynu z Ruska před dvěma týdny. Ze začátku šlo o desetiprocentní pokles ve srovnání s objednaným objemem. Propad se minulý týden prohloubil až na zhruba 25 procent. O uplynulém víkendu se situace sice mírně zlepšila, dříve v tomto týdnu však SPP dostal až o pětinu méně suroviny.

Slovensko prakticky celou svou spotřebu plynu pokrývá dovozem z Ruska přes Ukrajinu. Podle Fica má země naplněné zásobníky a v případě potřeby je schopna dovážet plyn z České republiky a z Rakouska. Fico řekl, že kapacita těchto propojení je asi třikrát vyšší než roční spotřeba plynu na Slovensku, která loni dosáhla zhruba pět miliard metrů krychlových.