Filipínci našli tělo německého námořníka, bylo vysušené jako mumie

Fritz Bajorat

Fritz Bajorat Zdroj: CTK/ZUMA/Exclusivepix Media

Německý mořeplavec Fritz Bajorat, který loni v říjnu vyplul z ostrova Martinique na cestu kolem světa, byl nalezen mrtvý v kajutě své jachty. Napůl potopenou loď spatřili filipínští rybáři asi 100 kilometrů od pobřeží a rozhodli se ji prohledat. Uvnitř objevili mumifikované tělo, které leželo zhroucené u stolku vedle vysílačky. Filipínská policie potom jachtu odtáhla do přístavu Barabo a na základě dokumentů zjistila identitu zemřelého.

Policie se domnívá, že Bajorat zemřel bez cizího zavinění, protože na těle chybí známky násilí a v kajutě zůstala řada cenností. „Poloha, ve které se tělo nachází, naznačuje, že k úmrtí došlo nečekaně. Mohlo jít o srdeční infarkt,“ sdělil německý forenzní lékař Mark Benecke novinářům.

Tělo mrtvého bylo díky suchým větrům, vysoké teplotě a mořské soli v ovzduší ušetřeno rozkladu a vysušeno jako mumie. Jak dlouho už jachta bezcílně brázdí oceány zůstává prozatím záhadou. Německý tisk cituje odborníky, podle kterých trvá řádově týdny, než se tělo takto vysuší.

Moc démonů byla silnější

Bajorat, kterému zbýval rok do šedesátky, brázdil světová moře už dvacet let. Na první plavbu kolem světa vyrazil v roce 2008 se svou ženou, ta ale zemřela krátce poté, co překonali Atlantik a dopluli na ostrov Martinique v Karibiku. Odtud pak Bajorat vyrazil na další osamělou pouť. Naposledy byl spatřen o rok později a jeho přítel novinářům prozradil, že si s ním ještě v roce 2015 psal přes Facebook.

V kajutě byl nalezen také vzkaz adresovaný plavcově zemřelé ženě. „Byli jsme spolu na jedné cestě třicet let. Moc démonů však byla silnější než vůle žít,“ cituje část dopisu britský deník the Mirror.

Německá policie se obrátila na Bajoratovy blízké a snaží se získat informace o trase mořeplavce z poslední doby. Filipínské úřady pak měly v nejbližších dnech oznámit výsledky pitvy.

Tělo našli 100 kilometrů od města Barobo: