Filipíny obvinily Čínu, že blokuje jejich přístup k ostrovům

Spratlyho ostrovy

Spratlyho ostrovy Zdroj: Repro http://investorintel.com

Čína údajně rozmístila několik svých lodí kolem sporného ostrova v Jihočínském moři a zabránila tím filipínským rybářům vydat se do jejich tradičních lovišť. Peking tím dále zvýšil napjatou atmosféru v regionu, uvedly dnes podle agentury Reuters filipínští činitelé.

Americký ministr obrany Ashton Carter v úterý varoval Čínu, aby nepodnikala „agresivní“ akce v regionu, a pohrozil „konkrétními následky“ za militarizaci Jihočínského moře. Čínské ministerstvo zahraničí dnes v reakci Spojené státy vyzvalo, aby ze sporů v této oblasti „nedělaly senzaci“.

Filipíny dnes oznámily, že Čína vyslala až sedm svých plavidel ke Quirinovu atolu, který je součástí Spratlyho ostrovů. „To je velmi znepokojující. Quirinův atol je na naší cestě, když míříme z ostrova Palawan na ostrov Pagasa. Je to na půli cesty a my tam obvykle zastavíme, abychom si odpočinuli,“ prohlásil Eugenio Bito-onon, starosta ostrova Pagasa. „Je to jasné porušení našeho práva cestovat, porušení svobody plavby,“ dodal.

Filipínská armáda uvedla, že hlášenou přítomnost čínských lodí v oblasti Spratlyho ostrovů prověřuje. Mluvčí čínské diplomacie v odpovědi na stížnosti řekl, že Peking vyslal svá plavidla ke Quirinovu atolu, aby odtáhla loď, která tam uvázla. Tato plavidla prý již ale tamní vody opustila.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. V praxi si nárok uplatňuje rozmísťováním vojenských sil a budováním opěrných bodů v oblasti Spratlyho a Paracelských ostrovů. To vyvolává kritiku, protože podobné nároky na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.