Finsko rozšíří členy NATO. Zemi to učiní bezpečnější, uvedl Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a finský ministr zahraničních věcí Pekka Haavisto

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a finský ministr zahraničních věcí Pekka Haavisto Zdroj: ČTK / AP / Olivier Matthys

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
2
Fotogalerie

Severoatlantická aliance oficiálně rozšíří své řady. Novým 31. členem se stane Finsko, potvrdil dřívější informaci finského prezidenta Sauliho Niinistöa agentuře Reuters generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Uvedl, že tento krok učiní Finsko bezpečnější zemí a posílí také samotné NATO.

Stoltenberg dále uvedl, že podobně na tom bude i Švédsko, které zatím na přijetí do aliance čeká. „Tady v sídle NATO poprvé vyvěsíme finskou vlajku. Bude to dobrý den pro bezpečnost Finska, pro bezpečnost severských zemí a pro NATO jako celek,“ řekl Stoltenberg novinářům v Bruselu. „Švédsko bude v důsledku toho také bezpečnější,“ dodal.

Finský vstup do NATO je dle Stoltenberga vzkazem pro Putina, jehož cílem při ruské invazi na Ukrajinu bylo zabránit jakémukoli rozšiřování aliance a oslabení její přítomnosti ve východní části Evropy. „Dostává se mu pravý opak. Dostává větší přítomnost NATO ve východní části aliance a dostává dva nové členy aliance, Finsko a Švédsko,“ prohlásil Stoltenberg.

Cestu Finska do NATO minulý týden definitivně otevřela ratifikace jeho členství v tureckém parlamentu. Turecko bylo poslední zemí, která přistoupení severské země k alianci schválila. Turecko a také Maďarsko zatím neratifikovaly přičlenění Švédska, které loni podalo přihlášku do NATO současně s Finskem.

VIDEO: NATO - jak funguje a pomáhá?

Video placeholde
• Videohub

Početná a moderní armáda

Jedním z hlavních plusů nového člena NATO je početná a moderně vybavená armáda, která se navíc stále rozšiřuje. Finsko například plánuje nákup stíhaček F-35. „Finsko je jednou z mála evropských zemí, která nesnižovala výdaje na obranu,“ řekl Stoltenberg.

Rusko v reakci na vstup Finska do NATO uvedlo, že navýší své vojenské kapacity na západě a severozápadě země.

Švédsko čeká

Další z čekatelů na přijetí do NATO Švédsko musí i nadále sledovat vývoj v Turecku a Maďarsku. Obě země totiž vstup severské země do Severoatlantické aliance neratifikovaly. Stoltenberg však o jeho vstupu do NATO nepochybuje a prohlásil, že jej podporují všechny členské země. Vstupem Finska se navíc dále zvýší švédská bezpečnost, neboť obě země jsou vojensky velmi propojené, řekl šéf aliance.

„Neměli bychom získat dojem, že Švédsko zůstalo osamocené. Švédsko už je do značné míry v NATO, je integrováno do jeho vojenských struktur. Spojenci jsou připraveni jednat,“ prohlásil s odkazem na bilaterální dohody Stockholmu s řadou aliančních zemí, které mu slíbily pomoc v případě napadení.