Fukušima se potýká s dalším únikem, radioaktivní voda zasáhla šest dělníků

Lidé pracující na dekontaminaci Fukušimy a okolí

Lidé pracující na dekontaminaci Fukušimy a okolí Zdroj: CC BY-ND 2.0: Global 2000

Šest dělníků likvidujících následky havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima se dostalo do kontaktu s radioaktivní vodou poté, co jeden z nich omylem odpojil potrubí napojené na úpravnu vody. Dnes to podle agentury Reuters oznámila společnost Tepco, která poškozené nukleární zařízení spravuje. Zdravotní stav šestice není znám.

Po chybném odpojení trubky z odsolovacího systému vyteklo „několik tun“ kontaminované vody, kterou se však podařilo ještě v areálu zadržet, oznámil mluvčí energetické firmy. Pro Tepco jde o další z řady incidentů, se kterými se během likvidačních prácí v elektrárně potýká.

Únik vody je ve Fukušimě častým problémem. V srpnu odteklo z nádrží asi 300 tun vysoce radioaktivní vody. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že v elektrárně jí je uskladněno „obrovské množství“ a že její likvidace potrvá několik desetiletí.

V pondělí informovaly zpravodajské portály o tom, že jeden z fukušimských zaměstnanců nedopatřením vypnul pumpy části systému chlazení. Televize RT uvedla, že odpojil přívod energie. Bez proudu byla elektrárna také počátkem roku, kdy závadu na rozvodech způsobila zřejmě krysa. Pokud je komplex bez elektrické energie, palivové tyče není možné chladit.

Japonsko v neděli oznámilo, že je připraveno přijmout zahraniční odbornou pomoc. Elektrárna byla těžce poškozená při zemětřesení v roce 2011 a Japonsko má s likvidací následků obtíže.