Hermana Caina dohnala jeho neuspořádaná minulost

Herman Cain

Herman Cain Zdroj: CTK/AP/Mark Humphrey

Republikáni soupeřící o prezidentskou nominaci mají nečekaně větší šanci na vítězství, alespoň statisticky. Herman Cain (na snímku), ještě přede dvěma měsíci favorit, oznámil o víkendu ukončení své kampaně. Vaz mu zlomila čtyři obvinění ze sexuálního obtěžování, jež na něj začala vyplouvat v posledních týdnech.

Cain vše rezolutně popírá, stejně jako údajný třináctiletý mimomanželský poměr. Bývalý podnikatel oznámil odstoupení po boku své manželky na mítinku v Atlantě. „Tato falešná obvinění jsou překrucována v médiích tak, aby kolem mě, této kampaně a mojí rodiny vytvořila oblak pochybností,“ oznámil davu překvapených příznivců.

Cainovi začaly po sérii obvinění, která řešil cestou nákladných mimosoudních vyrovnání, vysychat přívody sponzorských peněz. Někdejší majitel řetězce pizzerií už tak patřil k „nejchudším“ a nejzadluženějším účastníkům republikánského závodu. S nedostatkem peněz na mediální kampaň by jeho šance v prvních primárkách počátkem ledna byly mizivé. Jeho preference navíc od října, kdy se nečekaně vyšvihl na vrchol popularity, strmě klesaly.

Cainovo odstoupení hraje do karet současným favoritům. Ti se zatím vyjadřují velmi opatrně. „Myslím, že se lidé ještě definitivně nerozhodli, koho v nominačním procesu podpoří,“ uvedl v sobotu Mitt Romney, umírněný republikán z Massachusetts.

Dlouhodobý favorit je v aktuálních průzkumech u republikánských voličů až na třetím místě. Žebříček vede veterán Kongresu Newt Gingrich, následovaný texaským guvernérem Rickem Perrym. Právě ke Gingrichovi by se podle politologů mohli obrátit Cainovi nyní bezprizorní příznivci.