Hongkong zakázal stranu usilující o nezávislost území

Andy Chan

Andy Chan Zdroj: profimedia.cz

Andymu Chanovi
2
Fotogalerie

Hongkong poprvé zakázal stranu usilující o nezávislost území na jihu Číny. Úřady zákaz Hongkongské národní strany zdůvodňují obavami o národní bezpečnost, informovala agentura AP.

John Lee, ministr bezpečnosti ve vládě pročínské správkyně Hongkongu Carrie Lamové, oznámil, že strana ode dneška nesmí vykonávat svou činnost.

Další podrobnosti Lee nesdělil, ale hongkongský bezpečnostní úřad předtím v dopise zakladateli strany, 28letému Andymu Chanovi, sdělil, že strana by se měla rozpustit "v zájmu národní bezpečnosti nebo veřejné bezpečnosti, veřejného pořádku nebo ochrany práv a svobod ostatních osob". Chan zatím krok místních úřadů nekomentoval.

V dopise adresovaném Chanovi se úřad odvolává na zákon o národní bezpečnosti z roku 1997, který dosud nebyl uplatněn. Zákaz strany podle AP pravděpodobně vyvolá další otázky ohledně sílícího vlivu Pekingu na bývalou britskou kolonii, jíž byla při předání Číně v roce 1997 přislíbena částečná autonomie.

Čínský prezident Si Ťin-pching a další činitelé dali už dřív najevo, že činnost separatistů v Hongkongu nebude tolerována. Chan přitom stranu založil v reakci na zacházení Pekingu s Hongkongem.

Hongkong má status zvláštní administrativní oblasti a v rámci principu jedna země, dva systémy požívá určité autonomie. Občané se mohou svobodně vyjadřovat a na rozdíl od lidí z kontinentální Číny také protestovat. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Aktivisté si stěžují mimo jiné na stále větší vliv Pekingu na volby v Hongkongu. Při volbách v roce 2016 tak byli diskvalifikováni kandidáti, kteří odmítli podepsat prohlášení, že Hongkong je nedílnou součástí Číny. Národní strana Hongkongu je jedním z mála uskupení, která otevřeně prosazují nezávislost Hongkongu. V místním parlamentu dosud neměla žádného zástupce.