Irácká armáda zahájila útok na největší město Islámského státu

Irácká armáda obsazuje město v držení Islámského státu, ilustrační foto

Irácká armáda obsazuje město v držení Islámského státu, ilustrační foto Zdroj: CTK

Dlouho očekávaná vojenská operace s cílem dobýt zpět severoirácké město Mosul z rukou bojovníků organizace Islámský stát (IS) začala, uvedl mluvčí irácké armády Jahjá Rasúl. Irácké jednotky dnes ráno podle něj získaly kontrolu nad několika vesnicemi na předměstí města Machmúr východně od Mosulu. Jak mluvčí dodal, Iráčany ze vzduchu podporuje koalice v čele se Spojenými státy.

Bližší podrobnosti o operaci armádní mluvčí nezveřejnil. Není tak ani jasné, jak dlouho by tato vojenská akce měla trvat, poznamenala agentura AP. Druhé největší irácké město Mosul leží zhruba 360 kilometrů severozápadně od Bagdádu, ozbrojenci z IS město obsadili v červnu 2014.

Mosul je rovněž největším městem v takzvaném chalífátu, který islamisté na dobytých územích vyhlásili. Irácký premiér Hajdar Abádí již loni koncem prosince potvrdil, že po osvobození města Ramádí vládními ozbrojenými silami je nyní na řadě Mosul, připustil ale, že jeho dobývání bude velmi náročné. Někteří američtí a iráčtí představitelé se dokonce domnívají, že se město nepodaří dobýt letos.

Irácká státní televize dnes přerušila svůj pravidelný program a odvysílala oznámení o zahájení operace, zároveň divákům nabídla vlastenecké písně a záběry na vlající irácké vlajky.

Prohlášení irácké armády přišlo jen pár dní poté, co Spojené státy oznámily zřízení malého stanoviště dělostřelectva na severu Iráku, které má za cíl chránit iráckou vojenskou základnu v Machmúru. Ta leží asi 70 kilometrů jihovýchodně od Mosulu a je pro útok na město nejdůležitější, již dlouhé měsíce se na ní shromažďují stovky vojáků.

Podle odborníků jich ale stále není v oblasti na tak velkou operaci dostatečný počet. Koaliční a iráčtí představitelé odhadují, že na akci bude potřeba osm až 12 brigád, což je 24 až 36 tisíc vojáků. Zatím jich přitom byly na základnu v Machmúru povolány jen dva až tři tisíce.

Paweł Smoleński: Politický islám je atraktivní kvůli západnímu rasismu