Irácké Kurdy prý zasáhl chemický útok. Mají dýchací problémy

Ilustrační foto kurdských bojovníků

Ilustrační foto kurdských bojovníků Zdroj: Jarmila Stukova a Lenka Klicperova

Někteří Kurdové bojující proti radikálům v Iráku byli podle všeho vystaveni chemickému útoku. Podle německého ministerstva obrany, které o tom informovalo, mají podrážděné dýchací cesty. Německo se podílí na výcviku kurdských bojovníků zvaných pešmergové. Právě díky nim se podařilo irácké armádě zabránit postupu radikálů z Islámského státu (IS) severním Irákem.

„Byl tam chemický útok a jsou tam pešmergové s podrážděnými dýchacími cestami,“ řekl mluvčí německého ministerstva. Nesdělil ale, kdo na Kurdy útočil. Okolnosti by měli pomoci vyjasnit američtí a iráčtí specialisté, kteří na místo bojů míří. Bojiště je jihozápadně od kurdského města Irbíl. Na severu Iráku působí němečtí cvičitelé a podle mluvčího nikdo z nich nebyl chemické látce vystaven.

Mluvčí německého úřadu řekl, že chemický plyn byl v minometných střelách, ale o jaký plyn šlo, neupřesnil. Příslušníci Islámského státu bojují na severu Iráku a Sýrie a také v Sýrii proti nim účinně bojují kurdské oddíly. V červenci se objevila zpráva, že v syrské provincii Hasaká IS proti Kurdům útočil chemickými zbraněmi.

Kurdové tehdy oznámili, že se ze střely uvolnil po dopadu „žlutý plyn páchnoucí silně po shnilé cibuli“. Lidé, kteří mu byli vystaveni, měli „spálený krk, oči a nos, trpěli bolestmi hlavy a svalů, zvraceli a špatně se pohybovali“.

Ze Sýrie se začaly množit zprávy o použití chemických látek a Rada bezpečnosti OSN minulý týden schválila rezoluci, která má pomoci útoky objasnit

V březnu oznámilo vedení iráckého autonomního Kurdistánu, že má důkazy, že bojovníci Islámského státu proti Kurdům použili chlor. Tento plyn není na rozdíl od sarinu zakázán, je však jedovatý a jeho použití jako zbraně je od roku 1997 zakázáno v rámci Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a používání chemických zbraní.

Ze Sýrie se začaly množit zprávy o použití chemických látek a Rada bezpečnosti OSN minulý týden schválila rezoluci, která má pomoci útoky objasnit. Damašek byl v roce 2013 obviněn, že jeho armáda použila chemické zbraně proti civilistům. Odvetnému útoku se Damašek vyhnul, když souhlasil, že nechá zničit svůj chemický arzenál, což se stalo pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Informace o nových útocích ale vyvolávají dojem, že v Sýrii část chemických látek zůstala a je stále používána. IS ovládá polovinu syrského území.

Kurdové versus Islámský stát. Život mezi nadějí a beznadějí