Irácké síly získaly kontrolu nad polovinou území ovládaného IS

Američtí vojáci na severu Iráku

Američtí vojáci na severu Iráku Zdroj: reuters

Irácké síly podporované koalicí v čele s Američany již získaly kontrolu nad polovinou území, které v zemi ovládali ozbrojenci z Islámského státu. Během své návštěvy Bagdádu to dnes uvedl náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken.

Zástupce Johna Kerryho rovněž oznámil, že Washington poskytne Bagdádu pomoc v hodnotě 181 milionů dolarů (4,4 miliardy Kč) na řešení humanitární krize, se kterou se Irák potýká navzdory pokroku, kterého bylo dosaženo na bojišti. Podle OSN muselo kvůli násilnostem opustit své domovy již více než 3,3 milionu Iráčanů.

Mosul stále v rukách IS

I přes několik velkých porážek v uplynulých měsících Islámský stát stále kontroluje Mosul, druhé největší irácké město. Irácká armáda doufá, že zahájí operaci na dobytí Mosulu ještě letos. Kvůli těmto bojům by podle odhadů mohl přijít o střechu nad hlavou další milion lidí. Mosul byl bydlištěm dvou milionů Iráčanů, než ho islamisté v roce 2014 bez boje ovládli.

Přípravy na ofenzivu komplikuje složitá vnitropolitická situace poznamenaná obviňováním z korupce. Koncem srpna parlament vyjádřil nedůvěru ministru obrany Chálidovi Ubajdímu, který byl obviněn ze špatného nakládání s penězi určenými na obranu. Ubajdí byl přitom hlavní postavou v boji proti Islámskému státu.

IS v posledních týdnech sčítá značné územní i personální ztráty
Výběr úspěchů v tažení proti Islámskému státu (IS) v posledních týdnech:

13. července - Tisková agentura Amak, která je napojena na radikály z hnutí Islámský stát, potvrdila smrt jednoho z vysoce postavených velitelů islamistů Umara Šíšáního. Pentagon již v březnu oznámil, že Šíšání zahynul při americkém náletu v Sýrii. Podle Amaku ale muž, který byl „ministrem války“ IS, přišel o život v boji v iráckém městě Širkát jižně od Mosulu.

4. srpna - Egyptská armáda oznámila, že zabila vůdce Islámského státu na Sinajském poloostrově abú Duá Ansarího.

12. srpna - Arabské a kurdské síly, podporované koalicí v čele s USA, získaly plnou kontrolu nad syrským městem Manbidž. Zbývající bojovníci IS město opustili. Boje o Manbidž, kterým vede důležitá zásobovací trasa jednotek IS, začaly v květnu.

- Při útoku amerického bezpilotního letounu zahynul velitel IS v Afghánistánu Háfiz Saíd.

24. srpna - Turecké speciální jednotky za pomoci vojenského letectva mezinárodní koalice v čele s USA zahájily leteckou i pozemní ofenzívu na syrské město Džarabulus, které bylo v držení IS. Ofenzíva mimo jiné za účasti tureckých tanků umožnila syrským rebelům získat kontrolu nad centrem městem. Turecký premiér Binali Yildirim řekl, že vpád do Sýrie bude pokračovat do té doby, než se kurdské milice YPG nevrátí na východ od Eufratu.

30. srpna - V severosyrském městě Halab zahynul vysoce postavený velitel a mluvčí IS abú Muhammad Adnání. Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci IS abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce a byl považován za jeho možného nástupce. K zabití Adnáního se hlásí USA i Rusko.

4. září - Ankara oznámila, že tureckým silám a povstaleckým jednotkám se podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozice IS u turecké hranice. Nejsevernější pás území na syrsko-tureckém pomezí tak nyní ovládají buď kurdské milice nebo Turecko a jednotky jím podporované.