Irácký prezident odmítl Málikího. Vládu sestaví bývalý premiérův poradce

Novou iráckou vládu má sestavit Hajdar Abádí

Novou iráckou vládu má sestavit Hajdar Abádí Zdroj: ctk/ap

Irácký prezident Fuád Masúm požádal místopředsedu parlamentu Hajdara Abádího, aby vytvořil novou vládu. Funkci premiéra chtěl přitom získat dosavadní šéf kabinetu Núrí Málikí. Abádího do funkce navrhla šíitská koalice v parlamentu. Málikího spojenci ale legitimitu jmenování Abádího neuznávají. Zvláštní jednotky a milice věrné Málikímu již s předstihem obsadily strategická místa v metropoli Bagdádu.

Masúmův krok ocenil americký viceprezident Joe Biden. V telefonickém rozhovoru to označil za zásadní krok po měsících politické krize v Iráku, kde značnou část území obsadili radikálové z hnutí Islámský stát. Biden tlumočil přání amerického prezidenta Baracka Obamy, aby Iráčané sestavili co nejrychleji novou vládu, která bude schopná řešit problémy všech Iráčanů. Biden také řekl, že USA považují Masúma za garanta irácké ústavy.

Málikí USA za podporu Abádího nominace kritizoval a hovořil o spiknutí. „Dokážeme ten omyl napravit,“ sdělil ke kroku, který byl podle něj protiústavní. Málikí také prohlásil, že nehodlá odstoupit a dovolit, aby jeho třetí mandát připadl jeho rivalovi. Člen Málikího strany Hlas islámu, která je součástí vítězné volební koalice, v televizi přečetl stanovisko této strany. Podle něj „Hajdar Abádí zastupuje jenom sebe“. Tato strana nominaci neuznává.

OSN vyzvala iráckou armádu, aby se nevměšovala do politického procesu. „Bezpečnostní síly by neměly zasahovat do otázek souvisejících s demokratickým předáním politické moci,“ sdělil zástupce OSN v Bagdádu Nikolaj Mladenov.

Masúm dal Abádímu 30 dní na sestavení nové vlády a její představení v parlamentu, který ji musí odsouhlasit. Řekl, že doufá, že se Abádímu podaří vytvořit kabinet, který „ochrání irácké občany“. Designovaný premiér následně vyzval všechny Iráčany, aby se sjednotili proti barbarské kampani islamistů, kteří v posledních týdnech obsazují zemi. „Všichni musíme spolupracovat, abychom se mohli postavit této teroristické kampani vedené v Iráku a abychom tyto teroristické skupiny zastavily,“ řekl Abádí těsně poté, co ho prezident požádal o vytvoření nové vlády. Málikí zůstává premiérem a také velitelem armády.

Radil Málikímu, teď se mu postaví

Abádí se narodil v roce 1952, studoval v Bagdádu a pak v britském Manchesteru. Je elektroinženýr a patřil k lidem pronásledovaným režimem bývalého prezidenta Saddáma Husajna, takže s rodinou žil dlouho v Británii. Do politiky se zapojil po Saddámově svržení v roce 2003. Stal se ministrem komunikací a později působil jako blízký Málikího poradce. Místopředsedou parlamentu byl jmenován před několika týdny.

Abádí je stejně jako Málikí šíitský muslim a že není jisté, zda dokáže iráckou krizi řešit úspěšněji než nynější premiér. V jednom rozhovoru v červnu řekl, že Irák čeká na to, zda mu poskytnou USA pomoc pro boj proti islamistům. Pokud ne, bude muset Iráku pomoci Írán, dodal.

Vojáci, policisté a milicionáři věrní Málikímu se v noci seskupili hlavně v oblasti takzvané zelené zóny v Bagdádu, kde se nachází množství vládních úřadů a velvyslanectví. K dispozici prý mají také tanky. Podle bagdádské policie síly loajální Málikímu kontrolují klíčové vstupy do města a některé významné mosty.

Tomáš Pojar: Umělé hranice na Blízkém východě se rozpadají