Irácký prezident žádá o rychlou pomoc proti islamistům

Irácký prezident Fuád Masúm přijíždí na summit v Paříži

Irácký prezident Fuád Masúm přijíždí na summit v Paříži Zdroj: CTK/AP/Thibault Camus

Irácký prezident Fuád Masúm požádal v Paříži o rychlou pomoc světa proti radikálům z organizace Islámský stát (IS). Francie dnes pořádá konferenci na úrovni ministrů zahraničí s účastí asi dvacítky zemí včetně České republiky.

„Přejeme si intervenci především na logistické úrovni a zejména intervenci vedenou vojenskými prostředky. Nepotřebujeme vojáky, kteří budou bojovat na iráckém území. Potřebujeme leteckou pomoc a je jí zapotřebí rychle. Bude-li se s ní otálet, je možné, že radikálové obsadí další území a stanou se ještě větší hrozbou,“ sdělil Masúm v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1.

Konference má sjednotit postup proti Islámskému státu, USA avizovaly, že do koalice je připraveno se zapojit až 40 zemí včetně desítky arabských.

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius řekl v rozhovoru pro stanici France inter, že svět stojí před teroristickou hrozbou a že je jeho povinností se proti ní bránit. „Zodpovědný politik musí zvážit nejen cenu za určitou akci, ale také cenu za nečinnost. Nedělat nic by v případě těchto teroristů, těchto hrdlořezů znamenalo říci jim: 'Jen pokračujte, máte volné pole',“ prohlásil Fabius.

Do boje proti IS v Iráku jsou od začátku srpna zapojena americká útočná letadla, Francie dnes vyslala poprvé své letouny ze základny ve Spojených arabských emirátech k pozorovací misi. Na konferenci jsou kromě jiných ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.