Irák poslal na 20 let do vězení ženu šéfa tamní Al-Káidy, předávala mezi povstalci poštu

Irák

Irák

Irácký soud poslal ženu někdejšího vůdce tamní Al-Káidy na 20 let do vězení. Mluvčí iráckého soudu dnes oznámil, že rozsudek nad Hasnou Alíovou Jahjáovou padl ve čtvrtek. Jahjáová údajně pomáhala předávat korespondenci mezi povstalci a také se podílela na výrobě pásů s výbušninami.

Je manželkou Egypťana abú Ajúba Masrího, který byl velitelem irácké odnože Al-Káidy až do své smrti loni v dubnu. Byl zabit při operaci irácké armády v oblasti jezera Tartar severně od Bagdádu.

Jahjáová je matkou tří dětí a od dubna 2010 je ve vazbě. Zastřešující organizace sunnitských radikálních skupin Islámský stát v Iráku pak pohrozila útoky na irácké ministry a politiky, pokud nebude Masrího žena propuštěna. V květnu irácké úřady vydaly dvě její dcery a syna jejich strýci do Jemenu. Nejmladšímu z dětí je prý 18 měsíců.

Masrí se připojil k Al-Káidě v Afghánistánu v 90. letech a tam se neučil vyrábět bomby. Po invazi do Iráku v roce 2003 se přesunul do této asijské země. Vedení tamní Al-Káidy převzal po likvidaci jejího předchozího vůdce abú Músy Zarkávího v červnu 2006.