Írán tajně vstoupil do irácké války, vyslal vojenskou techniku i poradce

boje v iráku

boje v iráku Zdroj: CTK

Írán už se do bojů armády se sunnitskými ozbrojenci v sousedním Iráku nezapojuje jen slovně. Íránská bezpilotní letadla podnikají průzkumné mise z letiště v Bagdádu, do Iráku tajně putují i tuny vojenského vybavení a zásob. V zemi se pohybuje i vojenská jednotka zajišťující komunikaci, řekli deníku The New York Times nejmenovaní američtí představitelé.

Tajný program je součástí širších snah Iránu pomoci vládě iráckého premiéra Núrího Málikího v boji proti hnutí Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Povstalcům se dosud podařilo obsadit značná území na západě země, vláda v Bagdádu už podle některých zpráv nekontroluje ani jeden hraniční přechod se Sýrií či Jordánskem.

Od začátku střetů Irák přinejmenším dvakrát navštívil generál íránských zvláštních jednotek Quds Kásim Sulejman, aby irácké armádě pomohl s plánováním. V zemi působí v roli poradců asi desítka členů Quds.

Dvakrát denně pak mezi oběma zeměmi létají íránská nákladní letadla přivážející na každém letu 70 tun vojenského vybavení. „To je značné množství,“ řekl listu nejmenovaný americký vládní představitel. „Nemusí to být těžká výzbroj, ale určitě nejde jen o lehké zbraně a munici,“ dodal.

Do Iráku již dorazili první z plánované skupiny 300 amerických vojenských poradců, Írán a USA spolu ovšem své aktivity nekoordinují. Přestože Washington a Teherán mají v ISIL společného nepřítele, zároveň se přetahují o vliv na vládu v Bagdádu. „Íránci v Iráku rozehráli hru ve velkém sytu,“ prohlásil americký senátor a člen výboru pro zpravodajské služby Saxby Chambliss.

USA se s Íránem pokoušely dohodnout na spolupráci v Iráku. Snaha ztroskotala na rozporech mezi mocenskými centry v Íránu, tvrdí západní diplomaté.

Zatímco ministerstvo zahraničí bylo ochotno přistoupit na určitou úroveň spolupráce, generál Sulejman, který podporoval šíitské milice v Iráku útočící na americké jednotky a je i architektem íránské podpory syrskému režimu prezidenta Bašíra Asada, spolupráci s Američany odmítá.