Itálie má nového prezidenta, je jím ústavní soudce Mattarella

Sergio Mattarella

Sergio Mattarella Zdroj: ctk

Italský parlament zvolil novým prezidentem 73letého ústavního soudce Sergia Mattarellu. Za kandidáta ho navrhla vládní Demokratická strana. Mattarella byl zvolen až ve čtvrtém kole, kdy stačily hlasy nadpoloviční většiny volitelů.

Nová hlava státu byla zvolena dva týdny poté, co 89letý prezident Giorgio Napolitano z úřadu odstoupil kvůli vysokému věku. Jeho nástupce vybíralo kolegium 1009 volitelů složené z poslanců dolní komory, senátorů a zástupců 20 regionů.

V předchozích třech neúspěšných kolech byla nutná dvoutřetinová většina hlasů. Nepodařilo se jí dosáhnout, protože mnoho volitelů, včetně těch z vládního tábora, odevzdalo prázdné hlasovací lístky.

Italský premiér Matteo Renzi před dnešní volbou vyzval ostatní parlamentní frakce, aby podpořily Mattarellu. „Děkuji vám za vaši serióznost,“ reagoval pak po volbě Renzi textovou zprávou. K potlesku po ohlášení výsledků hlasování se ostentativně nepřipojili podle agentury ANSA poslanci za populistické Hnutí pěti hvězd a separatistické Ligy severu.

Vizitka prezidenta Sergia Mattarelly
Mattarella se narodil 23. července 1941 v Palermu, jeho otec byl členem tehdejší Křesťanskodemokratické strany (CD). Studoval právo na Palermské univerzitě.
V roce 1983 jej zvolili do parlamentu za CD, která se později přeměnila na Italskou lidovou stranu (PPI).
V letech 1987 až 1989 byl ministrem pro vztahy s parlamentem, poté do roku 1990 ministrem školství. V období 1992 až 1994 působil jako šéfredaktor listu Il Popolo a po italském referendu v roce 1993 předložil návrh nového volebního práva. Po volbách v roce 1996 vedl Mattarella parlamentní frakci PPI (později začleněna do Kopretiny a ta zase později do dnešní Demokratické strany, PD).
V letech 1999 až 2000 byl vicepremiérem a ministrem obrany ve vládě Massima D'Alemy, křeslo ministra obrany si podržel i za další vlády pod vedením Giuliana Amata.
Mattarella byl v období 2001 a 2006 znovu zvolen do italského parlamentu, v roce 2011 jej parlament zvolil a jmenoval soudcem Ústavního soudu.
Jedním z kandidátů na úřad italského prezidenta se Mattarella stal 29. ledna 2015, oficiálně jej vybrala vládnoucí Demokratická strana (PD) na návrh premiéra Mattea Renziho.