Itálie žádá zdvojnásobení kapacity záchranného fondu ESM

Italský premiér Mario Monti požaduje zdvojnásobení úvěrové kapacity Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) na bilion eur (přes 25 bilionů korun). Informoval o tom na svých internetových stránkách německý list Der Spiegel. Německo však uvedlo, že zatím nadále počítá s kapacitou 500 miliard eur dohodnutou v prosinci.

Monti údajně argumentuje tím, že zvýšení kapacity by podpořilo důvěru v měnovou unii, což by vedlo k poklesu úroků u státních dluhopisů. Tento postoj podle listu podporují také například Španělsko a Portugalsko.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes ale tlaky na zvyšování úvěrové kapacity ESM odmítl. „Držíme se toho, co bylo dohodnuto v prosinci,“ uvedl Schäuble v rozhovoru pro televizi ARD. „V březnu přezkoumáme, zda je to dostatečné,“ dodal.

ESM má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF). Původně měl být spuštěn v polovině příštího roku. Na prosincovém summitu Evropské unie se však vedoucí představitelé členských zemí eurozóny rozhodli mechanismus ESM zprovoznit již v polovině letošního roku.

O návrhu smlouvy, která bude upravovat fungování ESM, se bude jednat na pondělní schůzce ministrů financí eurozóny.