Izrael na Írán zaútočí do dvou měsíců, odhaduje prý britská vláda

Izrael, stíhačky, ilustrační foto

Izrael, stíhačky, ilustrační foto

Britská vláda podle listu Daily Mail odhaduje, že Izrael zaútočí na Írán do dvou měsíců, možná už před Vánocemi. Logisticky útok údajně podpoří USA. Izraelci se prý budou snažit zničit íránská jaderná zařízení a zabránit Teheránu získat atomové zbraně. Daily Mail se svými informacemi odvolává na vysoce postavený zdroj z britského ministerstva zahraničí.

Spekulace o útoku jsou reakcí na zprávu, kterou tento týden zveřejnila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Dospěla k závěru, že vše nasvědčuje tomu, že jaderné testy, které Írán provádí, jsou součástí vojenského programu. K podezřelým aktivitám agentura řadí testy výbušnin a odpalovacího zařízení, počítačový vývoj jaderné hlavice, přípravy jaderného zbrojního testu a přípravu umístění jaderných hlavic na rakety Šabáb, schopné doletět do Izraele.

Podle diplomatického zdroje Daily Mailu byli britští ministři informováni o možnosti, že Izrael „dříve nebo později“ zaútočí na Írán, aby mu získat jaderné zbraně zabránil. „Očekáváme něco už o Vánocích nebo brzy na začátku příštího roku,“ sdělil britskému listu zdroj.

V oficiální rovině britský ministr zahraničí William Hague o úterní zprávě MAAE prohlásil, že zcela vyvrací tvrzení Íránu o tom, že se v jeho jaderných provozech vyrábí jen energie využitelná k mírovým účelům. Hague řekl, že Británie bude v MAAE prosazovat zpřísnění ekonomických sankcí proti Íránu.

Írán označil zprávu za zmanipulovanou a hrozí tvrdým protiútokem

Írán zprávu považuje za dokument napsaný na přání USA. Prezident Mahmúd Ahmadínežád ve středu řekl, že jeho země neustoupí z cesty, kterou se v jaderné oblasti vydala. Řekl také, že „Írán nepotřebuje atomovou bombu ve světě už zaplaveném jadernými zbraněmi“.

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes Izrael i USA varoval před následky útoku. „Všichni, kdo přijdou s myšlenkou útoku na Írán, se musejí připravit na odvetnou ránu a na železnou pěst,“ prohlásil před důstojníky vojenské akademie v Teheránu.

„Nepřátelé, zejména USA, jejich lokajové a sionistický režim si musejí uvědomit, že Írán nehodlá obsadit žádnou zemi ani národ. Írán ale ostře odpoví na invazi nebo na útok a to s takovou silou a takovým způsobem, že útočníci budou rozdrceni zevnitř. Írán nepatří k zemím, které budou nečinně přihlížet hrozbám slaměných mocností, pojídaných červy zevnitř,“ řekl Chameneí.

USA a Izrael se obávají z rozšiřování jaderných zbraní v regionu, Rusko před zásahem varuje

USA a jejich spojenci se obávají, že vyzbrojení Íránu jadernou bombou odstartuje závod v jaderném zbrojení mezi jeho soupeři, k nimž se řadí i Saúdská Arábie. Takováto situace by byla velkým ohrožením Izraele. Dosavadní čtyři balíky sankcí uvalených na Írán v OSN Teherán od jaderného zbrojení neodradily.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil jakoukoli případnou vojenskou akci proti Íránu za „velmi vážnou chybu“, která by měla nepředvídatelné důsledky.

Pro pokojné řešení otázky íránského jaderného programu se po zveřejnění zprávy MAAE vyslovila také Čína. Mluvčí pekingského ministerstva zahraničí ale podle Reuters zároveň vyzval Írán, aby projevil „flexibilitu a upřímnost“.