Izrael obnovil bombardování domů Hamasu, nejméně 11 mrtvých

Útok na Pásmo Gazy

Útok na Pásmo Gazy Zdroj: ctk

Izrael dnes ráno obnovil bombardování Pásma Gazy a zaměřil se na obydlí předních představitelů palestinského hnutí Hamas. Podle palestinské agentury Maan od půlnoci přišlo o život nejméně 11 Palestinců, celkový počet obětí se tak vyšplhal na více než 200. Raketové útoky přicházejí den poté, co se nepodařilo pomocí dohody o příměří navržené Egyptem přesvědčit Hamas, aby ukončil bombardování Izraele

Izraelská armáda podnikla od půlnoci 75 úderů na cíle v Pásmu Gazy. Při bombardování byl podle agentur zničen dům jednoho z předáků Hamasu Mahmúda Zahara. Podle všeho se zde však Zahar nezdržuje. Celkem tak letectvo od 8. července, kdy byla zahájena operace Protective Edge (Ochranné ostří), provedlo 1825 náletů na Pásmo. Na území Izraele bylo za stejnou dobu z Pásma Gazy, které ovládají palestinští radikálové z hnutí Hamas, vypáleno 1248 raket.

Izrael dnes vyzval tisíce Palestinců, aby opustily své domovy ve východní a severní části Pásma. Jak uvedla BBC, izraelské letectvo shazovalo v oblasti, kde žije asi 100.000 lidí, letáky a využilo i nahraných telefonických vzkazů. „Jestliže na výzvu nebudete reagovat, ohrozíte své životy a životy vaší rodiny,“ zní v nahrávce. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu již dříve pohrozil, že armáda operaci v Pásmu Gazy rozšíří a ve hře je stále i pozemní ofenziva.

Šest hodín klidu

V úterý svitla naděje, že konflikt by mohl skončit díky příměří navrženému Egyptem. Izraelská vláda v úterý ráno navržené příměří schválila. Zástupci hnutí Hamas ho však odmítli jako nepřijatelné, vypálili na Izrael dalších 123 raket a o život přišel první izraelský civilista. Izraelská armáda tak po šesti hodinách klidu zbraní opět obnovila nálety.

Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás oznámil, že se dnes v Káhiře setká s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a zástupci Ligy arabských států a bude s nimi prý o návrhu na příměří jednat.

Výběr konfrontací mezi Izraelem a militantním palestinským hnutím Hamas
Více než 1400 mrtvých (2008-2009) Izrael zahájil 27. prosince 2008 bombardováním Pásma Gazy operaci Lité olovo s cílem přimět hnutí Hamas, aby přestalo ostřelovat izraelské území. Rozsáhlý konflikt skončil po 22 dnech 18. ledna 2009 příměřím. Zabito bylo podle odhadů 1420 až 1475 Palestinců a 13 Izraelců.
Přes 400 mrtvých (2006)
Přes 180 mrtvých (2014) Izrael 8. července 2014 v rámci operace Ochranné ostří začal ostřelovat Pásmo Gazy v odvetě za ostřelování Izraele raketami Hamasu. Konfrontace začala poté, co byla 30. června nalezena nedaleko Hebronu na Západním břehu Jordánu těla tří pohřešovaných izraelských studentů; 2. července byl zabit mladý Palestinec a 6. až 7. července bylo zabito osm palestinských bojovníků. Zatím přes 180 mrtvých Palestinců; Izrael dnes přijal příměří navržené Egyptem, zatímco Hamas ho odmítl.
Na 170 mrtvých (2012) Izraelská operace Oblakový sloup proti raketám, které z Pásma Gazy vystřelovali radikálové z hnutí Hamas, trvala od 14. do 21. listopadu 2012. Celkem zemřelo 177 Palestinců (podle Izraele 167 Palestinců) a šest Izraelců.
Přes 120 mrtvých (2008) Operace Horká zima izraelské armády proti ozbrojencům z hnutí Hamas v Pásmu Gazy 1. až 3. března 2008. Zabito přes 120 Palestinců a dva izraelští vojáci.