Jak zemřel Kaddáfí? Okolnosti jeho smrti jsou stále nejasné

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí

Tělo bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který byl ve čtvrtek dopaden a zabit, bylo podle deníku The New York Times v noci na dnešek vystavováno v Misurátě, aby se místní mohli přesvědčit, že diktátor je po smrti. Informace o posledních chvílích Kaddáfího života jsou stále rozporné; různé zdroje se pouze shodují, že svržený libyjský vládce přišel o život při pokusu o útěk ze Syrty. Vyšetření okolností smrti bývalého libyjského vůdce žádá OSN.

Podle agentury Reuters se Kaddáfí ve čtvrtek těsně před rozbřeskem pokusil v koloně několika desítek vozidel uprchnout z obklíčeného města. Daleko se však nedostal, protože kolonu asi v 08:30 středoevropského času zasáhly rakety z letadel NATO. Podle jednoho z činitelů aliance rakety vypálila buď francouzská stíhačka, nebo americké bezpilotní letadlo.

Reuters uvedl, že na místě, vzdáleném zhruba tři kilometry západně od Syrty, zůstalo po zásahu na silnici asi 15 spálených automobilů s automatickými zbraněmi na střechách. Uvnitř vozů a okolo nich bylo asi 50 těl.

Jeden z Kaddáfího osobních strážců televizi Al-Arabíja řekl, že se kolona po útoku rozdělila do skupin, z nichž každá se vydala jinudy. Bývalý libyjský diktátor se pak podle bojovníků povstalecké Přechodné národní rady (NTC) spolu s několika svými muži ukryl do kanalizačního potrubí, kde je obklíčili protivníci.

„Jeden z Kaddáfího mužů vyšel ven s puškou nad hlavou a volal, že se vzdává, ale hned, jak uviděl můj obličej, začal na mě střílet,“ vyprávěl jeden z bojovníků NTC, podle něhož pak asi Kaddáfí musel nařídit, aby zastavili palbu. „Můj pán je tady, můj pán je tady. Muammar Kaddáfí je tady a je zraněn,“ křičel prý Kaddáfího věrný.

„Šli jsme dovnitř a vytáhli Kaddáfího. Říkal: 'Co se děje? Co se děje?'. Pak jsme ho vzali a dali do auta.“ Když bojovníci Kaddáfího dopadli, byl prý již zraněn na noze a na zádech.Takovou verzi dopadení bývalého libyjského vůdce v zásadě potvrdili i další bojovníci, kteří se podíleli na jeho zadržení. Jeden z nich ale tvrdil, že zranění Kaddáfímu způsobil jeden z jeho strážců, který ho prý střelil do hrudi.

Byl Kaddáfí povstalci lynčován? Oficiální verze to nepřipouští

Jak přesně Kaddáfí, který prý prosil o milost, zemřel, však stále jasné není. Podle oficiální verze NTC zahynul při převozu do nemocnice v přestřelce mezi svými stoupenci a povstalci, poté co utrpěl střelné poranění hlavy.

Podle patologa Michaela Badena, kterého cituje The New York Times, však stopy po kulkách na Kaddáfího hlavě ukazují spíše na to, že byl zastřelen z bezprostřední blízkosti. Tomu by odpovídalo i tvrzení jednoho z činitelů NTC, který pod podmínkou anonymity Reuters řekl, že Kaddáfí byl povstalci krutě zbit a pak zastřelen.

OSN žádá vyšetřit okolnosti Kaddáfího smrti

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva žádá vyšetření okolností smrti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Čtvrteční záběry s Kaddáfím označil mluvčí úřadu Rupert Colville za zneklidňující. Na amatérských záběrech je Kaddáfí vidět v zajetí neznámých lidí ještě živý, na dalších je už mrtvý.

Podle Colvilla okolnosti prověří zřejmě skupina OSN, která už byla pověřena vyšetřování případů porušování lidských práv v Libyi. Tento tým může nařídit vyšetřování na národní i na mezinárodní úrovni.

„Okolnosti včerejší Kaddáfího smrti nejsou jasné. Domníváme se, že je zapotřebí je vyšetřit,“ řekl Colville. Ke zveřejněným záběrům z mobilních telefonů řekl: „Když si je dáte dohromady, jsou zneklidňující.“