Jan Vejmělek: Řecké déja vu?

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vpravo) hovoří se svými protějšky Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska (uprostřed) a Lucemburska (Pierre Gramegna, vlevo)

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vpravo) hovoří se svými protějšky Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska (uprostřed) a Lucemburska (Pierre Gramegna, vlevo) Zdroj: ctk

Tento pátek se na jednání euroskupiny dostane i průběžné hodnocení reformního pokroku v Řecku. První hodnocení třetího záchranného programu, který byl Řekům poskytnut, přitom mělo být hotovo vloni na podzim. Aktuálně se spekuluje o tom, že tím neoficiálním datem, do něhož by mělo být hodnocení provedeno, je 1. květen. Euroskupina by pak závěry projednala na dalším zasedání 24. května.

Dá se očekávat, že mezinárodní věřitelé pozitivně ohodnotí progres, který byl uskutečněn v oblasti penzijního systému, daňové problematiky či oblasti špatných úvěrů. Pozitivní hodnocení je pro Řecko klíčové, aby mohlo zůstat napojené na fondy ESM. Stále totiž není schopné se na trhu financovat, žádný privátní investor by mu za rozumné úrokové sazby nepůjčil.

Již v červnu přitom řeckou vládu čeká povinnost splatit Mezinárodnímu měnovému fondu 300 milionů eur a další splátky tranší či úrokových plateb budou v letních měsících následovat.

Zdá se tak, že letošní léto může být, tak jako to minulé, opět ve znamení řeckých událostí. Evropa ovšem na vyústění v řeckou tragédii i ve světle současné migrační krize zájem nemá. Navíc celkový objem splátek, které v letošním roce Řecko čekají, zdaleka nedosahuje výše těch loňských. Přestože tedy Řecko bude i během tohoto léta zřejmě plnit titulní stránky novin, pro finanční trhy by to katastrofa být neměla.

Tématem číslo jedna bude na finančních trzích blížící se referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Případné vystoupení Británie by problémy kolem Řecka zcela jistě zastínilo.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky