Janukovyč chce ve videokonferenci vypovídat v kauze střelby na Majdanu

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: ctk

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, svržený v roce 2014, bude vypovídat v procesu s příslušníky zásahového komanda, které v převratových dnech zabilo v Kyjevě stovku demonstrantů. Rozhlasové stanici Rádio Svoboda to řekl exprezidentův advokát. Janukovyč, který je v kauze mezi obžalovanými a který žije v Rusku, se ovšem osobně před soud nedostaví a vyslechnut bude prostřednictvím videokonference.

Podle advokáta Vitalije Serďuka by se stání mohlo uskutečnit už v září nebo v říjnu. Janukovyč s výslechem prý nejen souhlasí, ale dokonce o něj sám žádá. Bývalý proruský prezident uprchl předloni v únoru z Kyjeva do Ruska, kde žije dodnes. Ruské úřady vytrvale odmítají odpovědět na dotazy novinářů, zda v Rusku dostal azyl či obdržel ruské občanství.

Dramatické události na kyjevském náměstí Nezávislosti z roku 2014 stále nemají soudní tečku. Pod palbou speciálních jednotek Berkut tehdy zemřely desítky demonstrantů, oběti byly i na straně policistů. Janukovyč je na Ukrajině obviněn z řady trestných činů včetně zneužití moci, zločinného spiknutí a rozsáhlé krádeže státního majetku. Soud zablokoval jeho bankovní účty a vydal na něj mezinárodní zatykač. Rusko ale politika odmítá vydat.

Podle Serďuka má Janukovyč jako obžalovaný právo na obhajobu, a proto chce vypovídat. Trvá prý rovněž na přímé osobní konfrontaci s nejvyššími představiteli dnešního ukrajinského vedení. Spory zatím trvají ohledně místa, kde má na otázky kyjevských soudců odpovídat. Dostavit se na ukrajinský konzulát v ruském Rostově, kde Janukovyč žije, exprezident odmítá.