Japonská mafie vydělává miliony na očistě Fukušimy

Část lidí pracujících na dekontaminaci okolí Fukušimy údajně zaměstnává mafie

Část lidí pracujících na dekontaminaci okolí Fukušimy údajně zaměstnává mafie Zdroj: CC BY-ND 2.0: Global 2000

Už jsou to téměř dva roky od jaderné katastrofy ve Fukušimě. Od té doby se objevila řada obvinění týkající se úlohy japonské mafie - jakuzy - v procesu obnovy a rekonstrukce.

V poslední lednový den zadržela japonská policie šéfa jakuzy na základě podezření, že nelegálně posílal dělníky do zóny katastrofy. Podle policie je Jošinori Arai šéfem zločineckého gangu operujícího v prefektuře Jamagata v severním Japonsku. Jeho gang je napojený na zločinecký syndikát Sumijoši-kai, který je s 12 600 členy druhý nejmocnější v zemi, píše francouzský deník Le Monde.

Arai je obviněný, že posílal dělníky na projekt jaderné dekontaminace ve městě Date v prefektuře Fukušima. Dělníci dostávali jen polovinu ze slíbených 20 tisíc jenů (asi 4000 korun) denně. Zbytek peněz šel Araiho gangu.

Obnova oblastí zničených zemětřesením v březnu 2011, vlnou cunami a následnou jadernou katastrofou, a především miliardy jenů, které jsou na ni vyčleněny, představují pro japonskou mafii velké lákadlo. Šance nahrabat si přišla pro jakuzu v pravou chvíli, protože v posledních letech na ni padly špatné časy. Kvůli přísnějším zákonům namířeným proti gangům, které byly přijaty v říjnu 2011, přišla o značnou část zisků a stala se terčem častějších zátahů policie. Nový zákon mimo jiné kriminalizuje podnikání ve spolupráci se zločineckými skupinami nebo vazbami na gangy.

Policie vyšetřuje desítky případů

V Tohoku, oblasti zničené zemětřesením a cunami, se kriminální gangy zapojily do všech různých aspektů obnovy od demolicí až po odklízení trosek a odpadků. Policie vyšetřuje 37 případů zahrnujících aktivitu zločineckých skupin při obnově a očistě. V květnu 2012 zadržela Makota Owadu, dalšího vysoce postaveného člena Sumijoši-kai, za nelegální posílání dělníků do jaderné elektrárny Fukušima prostřednictvím nastrčených firem.

Blízké vztahy mezi jakuzou a jadernou elektrárnou odkrýval také novinář Tomohiko Suzuki. Podle něj se jakuza pohybovala kolem Fukušimy od samotného počátku katastrofy.

„Nacházeli lidi a posílali je, aby pomáhali zamezit následkům“ narušeného reaktoru a unikajícího jaderného znečištění, uvedl Suzuki. Rekrutovali muže, kteří jakuze dlužili peníze, kteří byli nezaměstnaní nebo dokonce duševně handicapovaní. Podle Suzukiho ale tento systém katastrofou Fukušimy nezačal - jaderný průmysl údajně vždycky používal jakuzu k najímání lidí na ty nejnebezpečnější úkoly, na práci kterou nikdo jiný nechtěl dělat.

V prvních dnech po neštěstí elektrárenská společnost Tepco, pod niž elektrárna spadá, měla nedostatek lidí na práci a žádala náboráře, aby „našli ty, kdo se nebojí zemřít“.

V červenci 2011 bylo Tepco přinuceno učinit veřejné prohlášení, že přeruší vztahy s jakuzou. Společnost se rovněž rozhodla vyzvat své subdodavatele, aby podepsali dokument potvrzující, že ani oni nemají vazby s mafií. Ale protože tito subdodavatelé používají krycí firmy, je jejich prohlášení prakticky nemožné ověřit.