Japonsko po silném zemětřesení varovalo před cunami

Centrální část Japonska u Japonského moře zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně, po kterém úřady vydaly varování před cunami. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení poprvé od března 2011 platila výstraha před cunami velkého rozsahu, mezitím ale byla zmírněna. Na 51 tisíc lidí dostalo pokyn k evakuaci. Také ruské úřady na ostrově Sachalin a ve dvou městech na Dálném východě varovaly před cunami, na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní i Severní Korea.

Japonský hydrometeorologický ústav původně varoval, že prefekturu Išikawa může zasáhnout až pětimetrová vlna, později vydal upozornění na možnost příchodu třímetrové vlny. Podle televizní stanice NHK byly z přístavu Wadžima na poloostrově Noto hlášeny vlny vysoké 1,2 metru.

„Každá minuta se počítá, prosím, evakuujte se okamžitě do bezpečných míst,“ vyzval mluvčí japonské vlády. Premiér Fumio Kišida řekl, že se lidé mají připravit na další možné katastrofy. „Je potřeba, aby byli lidé zůstávali ostražití kvůli dalším možným otřesům,“ uvedl. Meteorologická služba naléhá, aby se lidi do domovů nevraceli, protože cunami se může vrátit.

Ohnisko zemětřesení se nacházelo v malé hloubce na poloostrově Noto v prefektuře Išikawa. Podle japonské škály otřesy dosáhly nejvyššího sedmého stupně. Šlo o nejsilnější zemětřesení, jaké meteorologický ústav na poloostrově Noto zaznamenal od začátku měření v roce 1885, píše agentura Reuters. Britská BBC na svých internetových stránkách uvedla, že centrální část Japonska za několik posledních hodin zasáhlo asi 50 zemětřesení se silou od 3,4 do 7,6 stupně.

V přístavu Wadžima na poloostrově Noto se podle hasičů zřítilo nejméně 30 domů zasažených oblastech na pobřeží Japonského moře se zřítilo vícero domů, popraskaný je povrch některých ulic a parkovišť, v jedné továrně vypukl požár. Japonská vláda uvedla, že má informace o šesti případech, kdy jsou lidé zasypaní pod sutinami. Podle britské BBC však není jasné, kolik lidí přesně pod troskami staveb je.

V centrálním a východním Japonsku byl přerušen provoz rychlovlaků, nefunguje ani letecké spojení se zasaženými regiony. Někde jsou hlášeny problémy s telefonním spojením a internetem. Elektrárenská společnost Hokuriku Electric Power uvedla, že více než 36 tisíc domácností v prefekturách Išikawa a Tojama je bez dodávek proudu. Záchvěvy budov byly patrné i v Tokiu.

Jihokorejská meteorologická služba upozornila, že v důsledku zemětřesení v Japonsku se může zvednout hladina moře u části území na východě Jižní Koreje a úřady v provincii Kangwondo prostřednictvím textových zpráv vyzvaly lidi, aby nechodili na pobřeží a aby utekli do vyšších míst.

Varování před cunami vydaly také úřady na ostrově Sachalin a ve městech Vladivostok a Nachodka na ruském Dálném východě, napsal list Kommersant. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace nicméně později podle agentury TASS popřelo dřívější zprávu úřadů o evakuaci části Sachalinu.