Japonsko zvýšilo stupeň závažnosti úniku vody z Fukušimy

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima Zdroj: reuters

Obyvatelé z okolí elektrárny bydlí už dva roky v provizorních domcích
Místní ve městě Fukušima se radiace stále obávají
Dočasný sklad radioaktivního materiálu poblíž města Fukušima
Dočasný sklad radioaktivního materiálu poblíž města Fukušima
Do některých míst stále lze vyrazit jen s příslušným vybavením
6
Fotogalerie
Japonsko výrazně zvýší stupeň závažnosti nedávného úniku vysoce radioaktivní vody z nádrže v areálu jaderné elektrárny Fukušima. Únik 300 tun radioaktivní vody je nejzávažnějším incidentem od havárie elektrárny v březnu 2011, kdy elektrárnu po těžkém zemětřesení zasáhla přílivová vlna cunami. Oznámil to dnes japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií.

Hodnocení závažnosti úniku radioaktivní vody úřad změní z původního prvního stupně, který označuje pouhou anomálii, na třetí stupeň, který na mezinárodní stupnici jaderných události znamená „závažný incident“. Je to poprvé od havárie. co Japonsko vydá varování podle mezinárodní stupnice. Samotná havárie dostala nejvyšší známku 7.

Společnost Tokyo Electric Power (Tepco) oznámila únik radioaktivní vody v úterý a sdělila, že jde o zatím největší únik z některé ze stovek skladovacích nádrží elektrárny. Dodala, že zatím neví, jak a kudy voda vytekla, má ale podezření, že se tak stalo přes ventil vedoucí do odtokového koryta kolem nádrže. Uniklá voda se vsákla do půdy.

Úřad uvedl, že voda, která z nádrže elektrárny stále uniká. je natolik kontaminovaná, že člověk, který by stál těsně u ní hodinu, by dostal pětinásobek povolené roční dávky, jíž mohou být vystaveni pracovníci jaderných zařízení. Po deseti hodinách v blízkosti by se v něm vyvinula nemoc z ozáření.

„Soudě podle množství a hustoty radiace v uniklé kontaminované vodě . . . je odpovídajícím hodnocením úroveň 3,“ uvádí se v dokumentu úřadu. Oficiálně úřad stupeň závažnosti incidentu zvýší po schůzce svých komisařů, sdělil mluvčí úřadu agentuře Reuters .

Fukušimská elektrárna po mohutném zemětřesení a následné cunami z roku 2011 utrpěla několik menších úniků ze čtyř nádrží. Provizorní nádrže, z nichž voda unikala, mají gumové švy a jejich životnost byla odhadována na zhruba pět let. Tepco v úterý uvedla, že nyní chystá instalování svařovaných nádrží, které by měly být vůči vodě odolnější.

Obrovské množství radioaktivní vody patří mezi nejpalčivější problémy, s níž se experti při likvidaci elektrárny potýkají. Proces sanace by měl trvat desetiletí.