Jednání o Ukrajině v Kazachstánu: Porošenko se v lednu sejde s Putinem

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: CTK

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se 15. ledna setká v kazašské metropoli Astaně se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, aby jednali o konfliktu na východě Ukrajiny.

„Můj diplomatický rok začne 15. ledna schůzkou v Astaně v tzv. normandském formátu. Ministři zahraničí mají za úkol vypracovat program jednání a návrhy rozhodnutí pro tento summit,“ řekl Porošenko na tiskové konferenci.

Ukrajinský prezident se po svém květnovém zvolení poprvé setkal s Putinem při červnových oslavách výročí vylodění Spojenců v Normandii za druhé světové války. Schůzku pomohli zprostředkovat francouzský prezident a německá kancléřka.

V Moskvě mezitím nejmenovaný ruský diplomat podle agentury TASS potvrdil, že 15. leden je jedním z možných termínů schůzky v normandském formátu.

Boje mezi proruskými separatisty a vládními vojsky na východě Ukrajiny si od dubna vyžádaly více než 4700 obětí. Moskva stále popírá, že by se jakkoli angažovala v ukrajinské krizi, ačkoliv podle Kyjeva by povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny bez ruských zbraní, bez ruských vojáků a bez ruských peněz už dávno vyhaslo. V důsledku ruské anexe Krymu a konfliktu na východě Ukrajiny zažívají vztahy mezi Ruskem a Západem nejhorší krizi od konce studené války.