Johnson si notuje s Trumpem: členové NATO musí dávat více na armádu

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: CTK

Boris Johnson
Boris Johnson
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
6
Fotogalerie

Británie souhlasí s názorem budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, že členské státy Severoatlantické aliance musí vydávat více peněz na obranu. Dnes to podle portálu BBC prohlásil britský ministr zahraničí Boris Johnson s tím, že je neospravedlnitelné, aby Spojené státy nesly 70 procent nákladů aliance na armádu. Británie je jednou z mála zemí, která utrácí na obranu dohodnutá dvě procenta hrubého domácího produktu, Česká republika tento závazek neplní.

Trump během předvolební kampaně varoval, že Spojené státy nemusí přispěchat na pomoc napadeným členským zemím, které nedostatečně přispívají na obranu. Británie společně s USA či vedením NATO opakovaně vyzývají, aby ostatní alianční státy zvýšily výdaje na armádu.

Přes dvě procenta HDP investují vedle USA (3,6 procenta) a Británie (2,2 procenta) také Řecko (2,4) a Estonsko (2,16). Této hranice se letos snaží držet také Polsko, jak vyplývá z údajů bruselské centrály NATO. Česko je s více než jedním procentem HDP na 22. místě z 28 zemí aliance.

Johnson rovněž hovořil o tom, že Spojené království musí zdvojnásobit své odhodlání bránit a zachovat to nejlepší z právního mezinárodního pořádku, aby zabránilo návratu starších a brutálních systémů, ve kterých je silným dovoleno požírat slabší.

"Víme, že v mnohých ohledech není svět v dobrém stavu. Máme tady kult silného člověka, slábnoucí demokracii, nestabilitu napříč Blízkým východem od Iráku přes Sýrii po Libyi. Jaká je odpověď Británie? Schoulí se a přetáhne si polštář přes hlavu? Rozhodně ne," řekl Johnson.

Britský ministr zahraničí ujistil, že Londýn plně stojí za kolektivní obranou v rámci NATO, kdy je napadení jednoho člena považováno za útok na celou alianci. Řekl také, že Británie, která odchází z Evropské unie, nebude blokovat snahy směřující ke vzniku unijní armády.

"Pokud to chtějí, dobře. Samozřejmě by také (unijní státy) měly utrácet dvě procenta HDP na obranu, což by mělo být to hlavní. My tady nejsme od toho, abychom blokovali další kroky unijní integrace," dodal.