Rusové zaútočí na Pobaltí do dvou let, tvrdí expert, jenž předpověděl Ukrajinu

Cvičení NATO nazvané Saber Strike v Pobaltí a Polsku

Cvičení NATO nazvané Saber Strike v Pobaltí a Polsku Zdroj: Reuters

Cvičení NATO nazvané Saber Strike v Pobaltí a Polsku
Cvičení NATO nazvané Saber Strike v Pobaltí a Polsku
Cvičení NATO nazvané Saber Strike v Pobaltí a Polsku
Cvičení NATO nazvané Saber Strike v Pobaltí a Polsku
Americký prezident Barack Obama (vlevo) a jeho ruský prezident Vladimir Putin při potřesení rukou na summitu v Peru
11
Fotogalerie

Moskva pravěpodobně během dvou let podnikne expanzi do Pobaltí, nebude to ale otevřená invaze, předpovídá v časopise Foreign Policy bývalý zahraničně-poltický poradce posledních dvou amerických prezidentů Paul D. Miller. Ten už před čtyřmi roky úspěšně odhadnul budoucí vývoj na Ukrajině.

Vládce Kremlu Vladimír Putin má podle něj jasný cíl a dlouhodobou strategii. „Věří nezbytnosti ruské hegemonie v blízkém sousedství kvůli vlastním představám o národě a historické nevyhnutelnosti,“ píše Miller.

Pro ruského prezidenta je podle analytika Západ hrozbou kvůli své degenerovanosti a globalismu. Nepřátelské je proto v jeho očích i NATO, které je hlavní překážkou k návratu ruské velikosti. Putin se proto bude snažit rozložit důvěru v klíčový článek 5 o vzájemné pomoci zemí Severoatlantické aliance.

Miller popisuje současnou mezinárodně-politickou situaci jako ideální pro další expanzi ruského vlivu. Evropská jednota je narušená a členové Severoatlantické aliance zpochybňují pevnost ochranného paktu. Zvolený americký prezident Donald Trump navíc neskrývá vůči Rusku svoji vstřícnost.

K dalšímu kroku využije Putin ruské menšiny v Pobaltí, předpovídá analytik. Ty začnou protestovat za svá práva a žádat o „mezinárodní ochranu“. Pak se objeví dobře ozbrojené polovojenské formace, několik vražd vysokých činitelů a výbuchy nástražných systémů přivedou země na pokraj občanské války, předpovídá analytik.

Rusko pak nabídne Spojeným národům svoji pomoc pro vyřešení situace. Polsko bude chtít v NATO aktivovat článek 5, proti čemuž se postaví Německo a Francie. Rozhodující slovo pak budou mít Spojené státy.

Pokud se aliance za Pobaltí společně nepostaví, víra v tuto organizaci se zhroutí. Geopolitické prostředí se vrátí zpátky do roku 1939, píše Miller. Některé východoevropské státy se přikloní k Rusku, zatímco Polsko začne ještě úporněji zbrojit. Putinův sen o rozpadu Západu se naplní.

Vše o Rusku si přečtěte zde

Když se NATO za Pobaltí postaví, fakticky vyhlásí Rusku válku. A Donald Trump se tak bude muset rozhodnout, jestli mu ty maličké státy stojí za rozpoutání třetí světové války.

Novým estonským premiérem je Ratas z proruské strany
Estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová dnes jmenovala novým premiérem šéfa druhé nejsilnější parlamentní formace, Estonské strany středu, 38letého Juriho Ratase. Vůdce strany, která je velmi oblíbená u ruské menšiny, slíbil, že nic nezmění na dosavadní zahraničněpolitické orientaci země, která se obává možné ruské agrese, uvedla agentura Reuters.