K východu USA směřuje další bouře, část New Yorku čeká evakuace

Profesor Michael Oppenheimer z Princetonské univerzity před osmi měsíci řekl, že New Yorku záplavy, které by byly dříve považovány za stoleté, nyní hrozí každé tři roky až každých 20 let. Za změnu podle něj může globální oteplování, jež zvedá mořskou hladinu a které má vliv i na jiné chování hurikánů.  (Foto ČTK)

Profesor Michael Oppenheimer z Princetonské univerzity před osmi měsíci řekl, že New Yorku záplavy, které by byly dříve považovány za stoleté, nyní hrozí každé tři roky až každých 20 let. Za změnu podle něj může globální oteplování, jež zvedá mořskou hladinu a které má vliv i na jiné chování hurikánů. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Miliony lidí na východním pobřeží USA se dnes po rozednění pokusí vrátit k normálnímu životu, do něhož jim v úterý tvrdě zasáhla bouře Sandy. (Foto ČTK)
Postup bouře Sandy se mezitím zpomalil na asi 13 kilometrů za hodinu, maximální síla větru nepřesahuje 65 kilometrů za hodinu. (Foto ČTK)
V těchto chvílích je střed bouře stále nad západní Pensylvánií, v krátké době se má ale prudce otočit na sever nad západní okresy státu New York. (Foto ČTK)
Nápor živlu prakticky zastavil kampaň před americkými prezidentskými volbami, které se uskuteční 6. listopadu. (Foto ČTK)
Oba kandidáti, Mitt Romney a Barack Obama, zrušili v pondělí a v úterý svůj volební program. Romney ale už dnes chce v kampani pokračovat na Floridě, Obama se podle agentury Reuters chystá obnovit předvolební akce ve čtvrtek.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
K východnímu pobřeží USA se nedlouho po hurikánu Sandy, který si vyžádal přes 110 obětí, blíží další bouře. Od středy má do oblasti, která se teprve vzpamatovává z nedávné přírodní katastrofy, přinést silný vítr a déšť. Z některých oblastí, včetně částí New Yorku, se proto budou muset lidé evakuovat.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg dnes v očekávání nové bouře podle agentury Reuters oznámil, že občany některých nízko položených čtvrtí vyzve ke krátkodobé evakuaci. Uvedl také, že od středečního poledne do poledne ve čtvrtek zůstanou uzavřeny všechny parky a pláže v New Yorku.

Severovýchod USA po bouři Sandy

Evakuovat se podle agentury DPA musí také obyvatelé nízko položených částí města Brick Township ve státě New Jersey. Čas na to mají do večera. Zatím není jasné, kolika z asi 75 tisíc obyvatel města se to týká.

I když nová bouře bude podle meteorologů výrazně menší a slabší než hurikán Sandy, úřady ji neberou na lehkou váhu; zejména proto, že statisíce lidí v oblastech zasažených Sandy se stále musejí obejít bez elektřiny a tekoucí vody.