Kaddáfího rezidence padla, diktátor je pryč

Libye

Libye Zdroj: CTK/AP/Sergey Ponomarev

Libyjští povstalci dnes po několikahodinových bojích obsadili opevněnou rezidenci Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Komplex Báb al-Azízíja byl při útoku vážně poničen, ale odpor obránců ve večerních hodinách ustal. Kaddáfího povstalci v rezidenci nenašli, panuje tak přesvědčení, že z města uprchl. Mrtví se počítají na stovky, ve městě se projevuje nedostatek léků. Západní státy připravují rychlé odblokování zmrazených Kaddáfího aktiv a připravují plán na obnovu Libye.

„Rebelové strhli betonové zdivo a jsou uvnitř. Obsadili celou Báb al-Azízíji, je po všem,“ uvedla agentura AFP s odkazem na svědectví svého zpravodaje. K pádu Báb al-Azízíje přispěl dnešní příchod posil z města Misuráty západně od Tripolisu. „Byla to divoká střelba, je to neuvěřitelná scéna,“ napsala francouzská agentura. Komplex je podle očitých svědků těžce poškozen nálety NATO.

Podle svědků triumfující bojovníci procházeli poničeným komplexem, který tvoří bludiště desítek administrativních budov, rezidencí a bunkrů. Střelba obránců postupně ustala, zato bojovníci povstaleckých jednotek nešetřili municí při oslavné palbě do vzduchu. Někteří z nich ničili Kaddáfího sochy a obrazy, pronikali do okolních budov, odkud si odváželi zásoby zbraní a vozidla.

Poničená socha Kaddáfího v jeho dobyté rezidenciPoničená socha Kaddáfího v jeho dobyté rezidenciPoničená Kaddáfího socha

Povstalci po první prohlídce Kaddáfího tripoliského sídla nenašli po svrženém vůdci a jeho synech ani stopy. „Báb al-Azízíja je plně v našich rukách, Kaddáfí ani jeho synové tu nejsou. Kde jsou, nikdo neví,“ řekl novinářům mluvčí rebelů Ahmad Umar Bání. Podle některých členů Přechodné národní rady Kaddáfí Tripolis opustil. Kaddáfího syn Sajf Islám řekl, že jeho otec je v Tripolisu, což tvrdí i jeden z ruských činitelů. Bitva o metropoli si od víkendu podle nepotvrzených zpráv vyžádala až 2 tisíce obětí.

Podle znalců Tripolisu je Kaddáfího komplex obehnaný metr silnou olivově zelenou zdí a vybavený sítí podzemních bunkrů a tunelů, které mohou být dlouhé až 30 kilometrů. Mohou vést do okolních čtvrtí, možná až na pobřeží. Před konečnou ztečí tak mohli obránci poměrně snadno uprchnout. Báb al-Azízíja má rozlohu asi šest čtverečních kilometrů a leží nedaleko dálnice směřující k letišti. Součástí komplexu jsou trosky domu vybombardovaného v roce 1986 americkým letectvem.

Západ uvolňuje Kaddáfího zmrazené účty, NATO bude dále povstalcům posílat pomoc

Západní spojenci začínají oživovat zmrazené Kaddáfího účty, aby napomohli rychlé obnově země. Evropská unie oznámila, že je připravena uvolnit libyjská aktiva v okamžiku, kdy k tomu OSN vydá svůj souhlas. Také Spojené státy hodlají uvolnit jednu až jednu a půl miliardy dolarů ze zmrazených libyjských aktiv pro potřeby libyjské Přechodné národní rady. K uvolnění zablokovaných účtů dnes vyzval i šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu, Německo vyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby v této věci urychleně schválila novou rezoluci.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes telefonicky hovořil s prezidentem USA Barackem Obamou. Podle sdělení Sarkozyho kanceláře bude NATO dál poskytovat povstalcům pomoc, dokud se Kaddáfího jednotky nevzdají. Francie i USA podpořily návrhy na brzké svolání mezinárodní konference do Paříže, která by měla dohodnout kroky k obnově válkou poničené Libye.

Česká republika uvítala úspěchy libyjských povstalců z posledních dnů a vyzvala Kaddáfího, aby „bezodkladně“ ukončil vojenské operace a vzdal se své funkce. K zemím, které uznaly vládu povstalců za jedinou legitimní, se ale ČR zatím nepřipojila.

Dobytí rezidence předcházely nejtvrdší boje od vpádu do Tripolisu

Dnešní boje v okolí Kaddáfího sídla byly podle agentury AFP dosud nejtvrdší od nedělního vpádu povstalců do metropole. Podobně jako v pondělí do nich byly nasazeny i těžší zbraně. Čtvrtí se rozléhala střelba a exploze. Jeden z povstalců televizi Al-Arabíja řekl, že „revolucionáři“ se snaží do Kaddáfího komplexu dostat Starou branou na západní straně. Jestli jde o stejnou bránu, kterou se povstalcům údajně podařilo prolomit, zatím není jasné.

Exploze podle reportérů AFP otřásla také nedalekým hotelem Rixos, ve kterém jsou ubytovány asi tři desítky novinářů. Mezi žurnalisty vyvolala paniku. Libyjci vyskytující se v hotelu podle reportérky Reuters řekli, že budovu obklíčily stovky vojáků.

Výbuch poblíž Kaddáfího sídla v TripolisuVýbuch poblíž Kaddáfího sídla v Tripolisu | CTK/AP/Sergey PonomarevVýbuch poblíž Kaddáfího sídla v Tripolisu

Podle agentury AP pouliční boje mezi rebely a Kaddáfího věrnými pokračovaly také jinde ve městě. Slyšet byly mohutné exploze a z různých míst stoupala oblaka hustého dýmu. Obchody ve městě dnes byly zavřené a v ulicích se vršily haldy smetí. Nad několika budovami vlály povstalecké vlajky a řadu zdí pokryly nápisy podporující povstání.

Posunula se i východní fronta

Bojuje se také jinde. Podle Al-Arabíje se povstalci na blíže neupřesněném místě střetli s armádním konvojem jedoucím z města Syrta a desítky loajalistů zabili. Televize Al-Džazíra ohlásila posun povstalců na dlouho nehybné východní frontě, kde prý zamířili k přístavu Rás Lanúf.

Mapa LibyeMapa Libye | Wikimedia

Mezinárodní organizace pro migraci dnes oznámila, že z bezpečnostních důvodů odložila plán na evakuaci asi 300 migrantů z Tripolisu. Loď vypravená IOM měla do přístavu připlout odpoledne. Podle mluvčího IOM o evakuaci z Tripolisu požádalo odhadem až 6 tisíc migrantů z Filipín, Bangladéše a Egypta. Plavidlo prý zůstane u pobřeží, dokud se bezpečnostní situace ve městě nezlepší.

Situace v Tripolisu je nepřehledná

Do hlavního města Tripolisu vstoupili rebelové o víkendu po půl roce bojů. Během relativně hladkého postupu oznámili, že drží až 95 procent města. Kaddáfího věrní ale nadále ovládají některé čtvrti a skutečná situace podle zahraničních korespondentů není jasná. Server BBC upozornil, že loajalisté dostali posily a povstalecké zásobovací cesty se staly terčem útoků.

Na posily čekají také rebelové, jejichž špatně vyzbrojené jednotky podle AFP na několika místech po celém městě zatarasily cesty a drží tyto pozice. Z metropole jsou hlášeny oběti. Reuters píše o stovkách mrtvých a raněných, zatímco podle neověřených informací povstaleckého vedení, které citovala agentura DPA, bylo v bitvě o Tripolis zabito až 2 tisíce lidí.

Mluvčí NATO Roland Lavoie v dnešním vysílání rozhlasové stanice BBC uvedl, že je obtížné zjistit, které části metropole Kaddáfího síly nadále ovládají. „Každá strana hlásí vítězství, a přehlednost je pochopitelně první obětí tohoto konfliktu… Řekl bych, obecně řečeno, že Kaddáfího režim přišel o svou moc a o kontrolu nad metropolí,“ řekl mluvčí aliance, která v zemi oficiálně chránila civilisty před Kaddáfího vojsky. Podle kritiků ale stranila rebelům.