Kaddáfího syna Sajfa Isláma prý dopadli na jihu Libye

syn Muammara Kaddáfího Sajf al-Islám

syn Muammara Kaddáfího Sajf al-Islám Zdroj: reuters

Na jihu Libye byl zadržen mezinárodně i mediálně nejznámější syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Sajf Islám Kaddáfí byl na útěku od říjnové otcovy násilné smrti. Libyjská televize už odvysílala snímek Sajfa Isláma po zadržení. Podle agentury Reuters je z něj patrné, že je Sajf Islám zdravý, ale je také vidět, že má obvaz na několika prstech ruky.

Kaddáfího syn byl zadržen spolu se čtyřmi muži a letecky byli všichni přepraveni do Zintánu. Už na letištní ploše se do stroje pokoušelo dostat několik rozhořčených lidí, ale ozbrojenci jim v tom zabránili.

Podle libyjských zdrojů byl Sajf Islám zadržen při pokusu dostat se do Nigeru. Jeho zadržení oznámilo ministerstvo spravedlnosti a na tiskové konferenci v Benghází také šéf povstalecké brigády Zintán, která v říjnu svedla rozhodující boje o pobřežní Syrtu.

Zatím není jasné, zda bude Sajf Islám převezen do Tripolisu nebo do nějakého jiného velkého města. Zintán je malé město vzdálené asi 170 kilometrů jižně od Tripolisu.

Reportéři agentury Reuters Sajfa Isláma viděli v oblečení místních Tuarégů, s plnovousem a brýlemi. Stanice CNN má informace, že byl Sajf Islám při zadržení lehce raněn. Jeho zadržení už potvrdil také Mezinárodní trestní soud (ICC).

Na Sajfa Isláma byl vydán mezinárodní zatykač za spáchání válečných zločinů. O jeho vydání usiluje Mezinárodního trestní soud (ICC) a v červnu na něj stejně jako na Muammara Kaddáfího a bývalého šéfa rozvědky Abdalláha Sanúsího vydal zatykač. Sanúsímu se zřejmě podařilo uprchnout do Mali.

Muammar Kaddáfí byl dopaden a zabit 20. října. Sajf Islám pak prchl mezi místní kmeny na jih země. Podle některých informací se chtěl v minulosti sám mezinárodnímu soudu vydat, aby se vyhnul soudu v Libyi. Nová libyjská vláda ho ale chce postavit před domácí justici.

Zdroje televize Al-Džazíra tvrdí, že přechodná národní rada, která nyní Libyi vládne, v žádném případě Sajfa Isláma ICC nevydá. Pro Libyjce, kteří už ve většině měst začali slavit, je prý toto dopadení skutečným koncem revoluce.

Dosud panovaly určité obavy, že byl Sajf Islám mohl kolem sebe ještě vytvořit oddíl najatých vojáků a pokusit se obnovit boje. Patřil k mediálně nejviditelnějším z Kaddáfího dětí. V době bojů se často objevoval na televizních obrazovkách, popíral postup opozice a zastával se vlády.