Karneval v Riu ochrání armáda. Manželky policistů stávkují a blokují město

Od pátku stávkují v Riu příbuzní policistů. Podobný protest v sousedním státě Espírito Santo si tento měsíc vyžádal 140 obětí. (ilustrační foto)

Od pátku stávkují v Riu příbuzní policistů. Podobný protest v sousedním státě Espírito Santo si tento měsíc vyžádal 140 obětí. (ilustrační foto) Zdroj: ČTK, Reuters

Brazilská vláda poslala do ulic Ria de Janeiro armádu, aby tam pomohla zajistit bezpečnost při slavném karnevalu. (ilustrační foto)
Karneval začíná příští týden a každoročně na něj přijíždí přes milion návštěvníků. Podle ministra obrany je nasazení armády preventivním opatřením. (ilustrační foto)
Manželky a další příbuzní policistů v Riu de Janeiro podle listu El País od pátku blokují asi třicítku tamních služeb a brání policistům v práci. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Brazilská vláda poslala do ulic Ria de Janeiro armádu, aby tam pomohla zajistit bezpečnost při slavném karnevalu. Ten začíná příští týden a každoročně na něj přijíždí přes milion návštěvníků. Podle ministra obrany je nasazení armády preventivním opatřením. Agentura AFP ale uvedla, že od pátku stávkují v Riu příbuzní policistů. Podobný protest v sousedním státě Espírito Santo si tento měsíc vyžádal 140 obětí.

"Situaci máme pod kontrolou, v ulicích je pořádek. Protesty nebrání policistům v práci. Situace je úplně jiná než v Espírito Santo," uvedl dnes na tiskové konferenci brazilský ministr obrany Raul Jungmann. Podle něj bylo mobilizováno devět tisíc vojáků a federálních policistů.

Manželky a další příbuzní policistů v Riu de Janeiro podle listu El País od pátku blokují asi třicítku tamních služeb a brání policistům v práci. Protestují tak za lepší pracovní podmínky svých blízkých a proti pozdním výplatám policistům, kteří sami podle zákona stávkovat nemohou.

Podle ministra obrany nemá jejich stávka na pořádek ve městě vliv. List El País nicméně připomněl nedělní násilnosti před fotbalovým stadionem v Riu, při nichž před zápasem brazilské ligy zemřel osmadvacetiletý muž a několik fanoušků skončilo v nemocnici.

Federální úřady přistoupily k nasazení armády poté, co si stávka příbuzných policistů v sousedním státě Espírito Santo vyžádala na 144 obětí. Kvůli nedostatku policistů v ulicích v metropoli tohoto státu začátkem února vypukly násilnosti a rabování. Vláda tam proto poslala na tři tisíce vojáků, takže situace se už vrací k normálu.

O pomoc se zajištěním bezpečnosti v Riu požádal už před dvěma týdny guvernér státu Rio de Janeiro Luiz Fernando Pezão, jehož stát je na pokraji bankrotu. Často se tak stává, že tamní regionální vláda neplatí včas svým státním zaměstnancům, včetně policistů.

Už čtyři měsíce se vláda státu Rio de Janeiro snaží prosadit plán úsporných opatření, aby vyvedla region z ekonomické krize. Kvůli chystaným škrtům se konala již řada demonstrací.