Kauza tatrovek: vyšetřovatelé posílají Interpol i do Čech

Tatra

Tatra Zdroj: tatra.cz

Indický Centrální úřad pro vyšetřování (CBI) tento týden vyslýchá klíčové svědky v kauze údajně předražených českých tatrovek pro indickou armádu.

Vyšetřovatele především zajímá, jaká byla role britské firmy Tatra-Sipox UK, údajného prostředníka mezi kopřivnickou továrnou a indickým dodavatelem vozidel pro indickou armádu, společností Bharat Earth Movers Ltd. (BEML). Právě vlastník britské firmy Ravinder Rishi byl v úterý vyšetřovateli vyslýchán, aby osvětlil své vazby na tatrovku. Dále se u výslechu vystřídalo bývalé i současné vedení firmy BEML. CBI to ale zjevně nestačí. Vyšetřovatelé požádali Interpol, aby jim zjistil informace o několika firmách ve Velké Británii, Lichtenštejnsku, Slovensku a v i Česku.

Kauza začala koncem března prohlášením generála Vijaye Kumara Singha, že obdržel před rokem a půl nabídku úplatku 140 milionů rupií (asi 50 milionů korun) za nákup 600 tatrovek. Indický ministr obrany nařídil okamžitě vyšetřování. Česká Tatra jakékoli spojení s kauzou od počátku odmítá, protože „nedodává, přímo ani nepřímo, žádné své vozy na indický trh, a nemůže tudíž ani mít přímý či nepřímý vztah s indickou armádou ani s žádným jejím představitelem“.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, proč BEML, který od roku 1986 odebíral tatrovky přes firmu Omnipol, v devadesátých letech začal kupovat části tatrovek od různých prostředníků, například od Rishiho firmy. CBI už podnikl několik prohlídek domů
a firemních sídel podnikatelů, došlo i na armádní špičky. Zatím poslední razie úřad provedl u dvou bývalých vysoce postavených představitelů indické armády.