Kritici Wall Street slavili odklad úklidu parku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Lidé, protestující v New Yorku už několik týdnů proti chamtivosti korporací a sociální nespravedlnosti, včera oslavovali dílčí vítězství. Město na poslední chvíli upustilo od záměru uklidit Zuccottiho park, kde stovky nespokojenců kempují. Prostor má soukromého vlastníka, který údajně ve čtvrtek pozdě večer rozhodl o odkladu akce.

Důvodem rozhodnutí byla zřejmě obava z násilností. Aktivisté totiž včera vydali prohlášení, ve kterém vyzývali sympatizanty, aby se k nim připojili k obraně před vyklízením. Obávají se totiž, že úklid měl být jen záminkou k tomu, aby je úřady z parku vyštvaly. „Dejte si pozor, je to taktika, kterou starosta Michael Bloomberg v minulosti použil, aby zastavil protesty, a taktika, která se nyní používá při podobných protestech v Evropě,“ uváděli na Facebooku.

Majitel - Brookfield Office Properties - prý nyní doufá, že se podaří s protestujícími dosáhnout dohody o zajištění čistoty a bezpečnosti v parku, stejně tak jako o jeho běžném využití pro veřejnost.

Protestující tvrdí, že hájí zájmy 99 procent Američanů proti zbývajícímu procentu nejbohatších. Inspirovaly je prý nepokoje v arabském světě. Nedaleko Wall Street kempují už od poloviny září, protesty se rozšířily i do dalších měst. Mezi příznivce demonstrantů patří i slavné osobnosti. Podporu jim přišli vyjádřit například filmař Michael Moore a herečka Susan Sarandonová.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.