Le Penová vytvořila v europarlamentu krajně pravicovou frakci

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová Zdroj: ctk/AP

V Evropském parlamentu (EP) vznikla nová frakce kolem francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN), uvedla její předsedkyně Marine Le Penová. Seskupení tvořené desítkami europoslanců ze sedmi zemí včetně například Polska ponese název Evropa národů a svobod. Společně mu budou předsedat Le Penová a Nizozemec Marcel de Graaff.

Členy nové frakce jsou kromě více než 20 poslanců Národní fronty hlavně nizozemská Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse, Svobodná strana Rakouska (FPÖ), italská Liga severu (LN) a belgický Vlámský zájem. Dále se přidali dva poslanci z polského Kongresu nové pravice (KNP) a britská europoslankyně zvolená za Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP), která ji ale v březnu ze svých řad vyloučila. Nová frakce tak splňuje podmínky EP.

K vytvoření frakce v Evropském parlamentu je zapotřebí alespoň 25 poslanců ze sedmi z 28 členských zemí unie. Sloučením do frakce strany získají dodatečné finanční prostředky na provoz i další výhody, například více času na proslovy v plénu. Frakci je možné vytvořit kdykoli během volebního období.

Strany spojuje nenávist k EU, tvrdí Svoboda

Český lidovecký europoslanec Pavel Svoboda, který vede právní výbor europarlamentu pokládá vznik frakce za velmi špatnou zprávu. „Tyto strany přes naprostou nekompatibilitu programů spojuje nenávist ke společnému projektu Evropské unie a evropské kulturní rozmanitosti,“ uvedl v prohlášení.

Vznik frakce jim umožní získat nové prostředky z EU, aby proti ní mohly bojovat. Růst populistických stran podle něj nyní připomíná 30. léta minulého století. „Nesmíme proto podcenit jejich nárůst a trpělivě připomínat, že nacionalismus a populismus už tady jednou byl a jeho důsledkem byla Evropa v rozvalinách,“ dodal Svoboda.

Ještě loni nenašli radikálové podporu

Loni v červnu ještě seskupení krajně pravicových, protievropských a separatistických stran kolem Le Penové a Wilderse nenašlo dostatek partnerů, aby mohlo ustavit v europarlamentu vlastní frakci. Ke krachu tehdy vedla mimo jiné neúspěšná jednání s polskou stranou KNP.

O možné partnery připravila frakci kolem Národní fronty mimo jiné i euroskeptická frakce Evropa svobody a přímé demokracie, která vznikla pod vedením protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage a italského Hnutí pěti hvězd bývalého komika Beppeho Grilla. Členem této frakce je také český poslanec za Svobodné Petr Mach.