Letadla americké koalice omylem zabila devět iráckých vojáků

Boje v Iráku

Boje v Iráku Zdroj: ctk/AP

Při leteckém úderu koalice, která pod vedením Spojených států bojuje v Iráku proti organizaci Islámský stát (IS), bylo v pátek omylem zabito devět iráckých vojáků. Na tiskové konferenci to dnes řekl irácký ministr obrany Chálid Ubajdí. Americký ministr obrany Ashton Carter později uvedl, že útok byl zřejmě omylem, na němž se podílely obě strany.

Letecký úder se uskutečnil poblíž Fallúdže, kde měla spojenecká vojska na žádost Bagdádu podpořit irácké pozemní síly. Koaliční síly provedly celkem tři nálety a podle amerického velení byly první dva úspěšné. Při třetím však nebyla zohledněna vzdálenost, o kterou irácké jednotky postoupily vpřed, a úder tak skončil smrtí vojáků.

„Koaliční letecké síly kryly postup pozemních jednotek poblíž Fallúdže, protože irácké vrtulníky nemohly vzhledem ke špatnému počasí vzlétnout. Bilance obětí leteckého útoku je devět mrtvých vojáků, včetně jednoho důstojníka,“ poznamenal Ubajdí. Na incident už v noci na dnešek upozornila americká armáda.

Dynamické bojiště

Ministr Carter dnes během návštěvy americké bojové lodě Kearsarge v Perském zálivu vyjádřil nad incidentem politování. „Takové věci se stávají, když bojujete bok po boku jako my,“ řekl Carter na setkání s novináři. Zdůraznil, že vše nasvědčuje tomu, že páteční úder „byl omylem toho druhu, který se na dynamickém bojišti může stát“.

Carter z plavidla rovněž telefonoval iráckému premiérovi Hajdaru Abádímu, jemuž vyjádřil kondolence a ujistil, že Američané případ vyšetřují a budou spolupracovat s Irákem. „Doufám, že Iráčané pochopí, že to je odrazem věcí, které se v boji stávají. Ale je to také odrazem toho, jak těsně spolupracujeme s (iráckou) vládou,“ řekl Carter. Dodal, že v telefonickém rozhovoru on i Abádí konstatovali, že „věci jako tato se ve válce mohou stávat“.