Libye se prohlásila za osvobozenou. Kolem Kaddáfího smrti jsou dál otazníky

Libye

Libye Zdroj: CTK/AP

Libyjská povstalecká vláda dnes slavnostně vyhlásila osvobození Libye po porážce režimu bývalého vůdce Muammara Kaddáfího. Zároveň pokračuje vyšetřování okolností smrti svrženého diktátora. Podle soudního lékaře, který se v noci na dnešek v Misurátě zúčastnil pitvy, Kaddáfí zemřel na zranění způsobené střelnou ranou. Jiný lékařský zdroj sdělil, že měl Kaddáfí v těle dvě střely; jejich původ ale stále není jasný.

„Sdělujeme celému světu, že jsme osvobodili svoji milovanou zemi, města, vesnice, hory, poušť i nebe,“ prohlásil na úvod ceremonie vyhlášení osvobození Libye jeden z činitelů povstalecké Přechodné národní rady (NTC) Salá Ghazál ve východolibyjském Benghází. Zároveň vyjádřil lítost nad velkým počtem obětí bojů.

Ghazál promlouval jako první z řady činitelů NTC k davu tisíců lidí shromážděných v centru Benghází a mávajících trojbarevnými vlajkami. „Bůh nás obdařil Mustafou Džalílem (předseda NTC), který si zasluhuje být mužem této chvíle,“ prohlásil.

Odstupující libyjský povstalecký premiér Džibríl dnes prohlásil, že začaly konzultace o vytvoření prozatímní vlády. Její složení by podle něho mělo být známo do měsíce.

Volby nového národního kongresu, který připraví návrh nové ústavy a vytvoří příští libyjskou vládu, se budou konat co nejdříve poté, řekl. V sobotu Džibríl na ekonomickém fóru v Jordánsku řekl, že národní kongres bude zvolen během osmi měsíců.

LibyeLibye | CTK/AP

O okolnostech Kaddáfího smrti se spekuluje i po provedené pitvě

„Zemřel kvůli střelné ráně. Je to evidentní,“ řekl soudní lékař po provedené pitvě Kaddáfího těla. Neupřesnil ale, zda šlo o zranění, které měl diktátor na levém spánku a které bylo patrné, když Kaddáfího tělo mohla vidět veřejnost.
„Jsou tam četná zranění. Měl střelu v břiše a další v mozku,“ cituje Reuters neupřesněný lékařský zdroj.

Povstalečtí velitelé v Misurátě ještě v sobotu odmítali možnost pitvy, třebaže sílily pochybnosti ohledně okolností diktátorovy smrti a ze zahraničí se ozývaly výzvy, aby vše bylo důkladně vyšetřeno.

Podle oficiální povstalecké verze byl Kaddáfí dopaden na útěku ze své rodné Syrty; smrtelné zranění prý utrpěl při převozu do Misuráty při přestřelce mezi povstalci, kteří ho eskortovali, a Kaddáfího věrnými. Na internetu jsou ale videonahrávky ukazující, jak někdejšího libyjského vůdce bezprostředně po jeho zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. To posílilo spekulace, že Kaddáfí byl zastřelen při lynči.

Premiér Džibríl lituje, že Kaddáfí nestanul před spravedlivým soudem

Povstalecký premiér Mahmúd Džibríl dnes vyslovil domněnku, že Kaddáfího mohl střelit některý z jeho strážců během přestřelky s vládními silami v Syrtě. Z koronerovy zprávy podle Džibríla vyplývá, že Kaddáfí byl už zraněn, když ho povstalci vytáhli z úkrytu v odvodňovacím potrubí.

„Vytáhli ho ven, vyvlekli na nákladní auto a cestou do polní nemocnice se strhla přestřelka. Nevědí, jestli střela do hlavy přišla od jeho vlastních strážců nebo od povstalců,“ řekl Džibríl na podnikatelském fóru v Jordánsku a dodal: „Nemám důvod pochybovat o hodnověrnosti té zprávy.“

V rozhovoru pro BBC premiér vyslovil politování nad tím, že Kaddáfí zahynul, a řekl, že by dal přednost tomu, aby se diktátor mohl ze svých činů zodpovídat před soudem.