Libyjská vláda vyhlásila na části území vojenskou zónu

Libye

Libye Zdroj: profimedia.cz

Libyjská přechodná vláda rozmístila vojáky na západu země, aby tak ukončila už několik dní trvající střety mezi znesvářenými milicemi. Potyčky jsou posledním důkazem toho, že v Libyi i osm měsíců po smrti Muammara Kaddáfího panuje nestabilita a stále se nedaří odzbrojit rebely, kteří se podíleli na svržení a zabití dlouholetého vůdce.

Od pondělí při bojích v hornaté oblasti zhruba 150 kilometrů na jihozápad od Tripolisu zemřely téměř dvě desítky lidí, neoficiální čísla jsou však o dost vyšší. Vláda v regionu vyhlásila vojenskou zónu, což v případě nutnosti umožňuje použití síly.

„Vydá se tam armáda, aby nastolila příměří a ochránila civilisty,“ sdělil agentuře Reuters plukovník Hamíd Zwej. Dodal, že při střetech bylo zraněno velké množství lidí, kteří byli převeženi do okolních nemocnic i do zdravotnických zařízení v Tripolisu.

Příčinou bojů jsou kmenové rozepře. Do konfliktu jsou zapojeni bojovníci ze Zintánu, kteří se s pomocí kmene z Mizdy snaží přemoci další rod. První strana hrála v loňských protestech velkou roli, druhá se do nich odmítala zapojit. Podle některých zdrojů ale nepřátelství sahá do Kaddáffího éry, kdy údajně jeden kmen získal majetek zabavený druhému.

Podobné tradiční spory po pádu režimu, který držel společnost pohromadě za pomocí represí, vyplouvají na povrch i jinde. Libyi přitom už počátkem července čekají první svobodné parlamentní volby za celé dekády. Panují obavy, že je násilnosti mohou ohrozit.