Libyjští povstalci dostanou diktátorovy peníze

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: reuters

Francie vymohla 1,5 miliardy eur ve prospěch libyjské povstalecké vlády. Oznámil to v Paříži francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL upřesnil, že se situace v Libyi natolik stabilizovala, že přišel čas pomoci povstalcům s obnovou země. O její podobě jednali včera ve francouzské metropoli zástupci šesti desítek zemí světa.

O uvolnění půldruhé miliardy požádala Francie ve středu sankční výbor OSN. Jsou to peníze ze zmrazených kont svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Ve francouzských bankách má uloženo 7,6 miliardy eur. „Musíme pomoci Přechodné národní radě, protože Libye je poničená, humanitární situace je tam špatná a chybí voda, elektřina a pohonné hmoty,“ uvedl Juppé. Odměnou za francouzské angažmá má být přístup na libyjská ropná pole, údajnou úmluvu však obě strany popřely.

Se žádostí o uvolnění miliardových částek se na OSN obrátily také USA a Velká Británie. Polsko je pro sáhnutí do fondů až v době, kdy ozbrojené boje úplně skončí. Rusko, Čína nebo Jihoafrická republika se staví k rozmrazování účtů spíše odmítavě.Ještě před zahájením summitu zrušila EU část protilibyjských sankcí. Seznam bojkotovaných firem a organizací se zmenšil o osmadvacet položek. Je mezi nimi šest přístavů, několik bank a ropné a plynařské společnosti.

AFP připomněla, že ve hře je především ropa. Na tu mají zálusk jak státy, které leteckými údery pomáhaly povstalcům k vítězství, tak země, které do poslední chvíle s jejich podporou váhaly.

Hledá se Kaddáfí

Muammar Kaddáfí se údajně skrývá v pouštním městě Bání Valíd přibližně 150 kilometrů od Tripolisu a připravuje se k boji. Uvedl to představitel povstalecké rady. Alžírský tisk zase napsal, že se schoval ve městě Gadamis u hranic s Alžírskem a Tuniskem. Stále se spekuluje i o možném pobytu diktátora v jeho rodišti Syrtě či ve městě Sabha, jež je rovněž baštou jeho sil.