Libyjští povstalci rabují, tvrdí ochránci práv

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Organizace Human Rights Watch obvinila libyjské povstalce z rabování v dobytých městech, žhářství a týrání civilistů. Její pozorovatelé tvrdí, že vycházejí z informací očitých svědků, sami u některých indicentů byli.

„Chování rebelů je znepokojivé. Zdokumentovali jsme celkem rozšířené rabování domů a obchodů, zapalování obydlí lidí podezřelých z podpory Kaddáfího. A vůbec nejznepokojivější je vandalství ve třech zdravotnických klinikách a malých místních nemocnicích včetně krádeže části zdravotnického vybavení,“ řekl zástupce organizace Fred Abrahams.

Dodal, že režim Muammara Kaddáfího má na svědomí vážnější zločiny, to ale vzbouřence neomlouvá. Rebelové přitom v těchto dnech triumfují na diplomatickém poli. Včera je jakožto legitimní zástupce Libye uznaly země Beneluxu. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen je přijal v sídle aliance. Schůzku si s nimi sjednali i čelní představitelé Evropské komise. Mluvčí rebelů v Bruselu obvinění ze zločinného chování popřel.

Vládním silám se mezitím podařilo zastavit povstaleckou ofenzivu na jihu od Tripolisu. Dobyli zpět město Kavališ, které opoziční jednotky obsadily uplynulý týden. Vzbouřenci podle dostupných zpráv ze sídla vzdáleného zhruba sto kilometrů od metropole uprchli. Znovu se proto ozývají hlasy volající po dohodě.
„Politické řešení je nezbytné více než kdy jindy,“ prohlásil v úterý francouzský premiér François Fillon. Paříž má signály, že je Kaddáfí ochoten odstoupit. Není však jasné, nakolik jsou tyto informace spolehlivé.

Povstalci směřují k TripolisuPovstalci směřují k Tripolisu | NATO, reuters