Lídrům Katalánska hrozí kvůli referendu soud

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Toshiko Sakurai via Flickr

Španělská prokuratura chce stíhat politické představitele Katalánska včetně šéfa tamní vlády Artura Mase kvůli nedávnému hlasování o nezávislosti. Podle státních zástupců se katalánští politici provinili tím, že se nepodřídili verdiktu ústavního soudu, který pozastavil plánované referendum, a obešli jeho rozhodnutí podporou konání neoficiálního hlasování.

Podnětem prokuratury se bude zabývat soud v Barceloně, který má rozhodnout, zda existují důvody k dalšímu prošetřování. Pokud dojde k závěru, že stíhání má pokračovat, ustaví vyšetřujícího soudce, který se kauzou bude dál zabývat.

Podle státního zastupitelství Mas, jeho zástupkyně Joana Ortegová a katalánská ministryně školství Irene Rigauová porušili zákon, když se neřídili verdiktem soudu, který referendum v termínu 9. listopadu pozastavil. Kromě toho mohou být vinni i zneužitím veřejných prostředků či zneužitím pravomoci.

Neoficiálního referenda o nezávislosti Katalánska se účastnilo 2,3 milionu z přibližně 5,4 milionu lidí oprávněných hlasovat. Pro samostatný stát se vyslovily čtyři pětiny hlasujících. Mas začal po hlasování naléhat na španělskou vládu, aby Kataláncům dala možnost hlasovat v legálním referendu, což kabinet podle očekávání odmítl.